Обратно към Блог

Гражданска отговорност на автомобилистите – 5 важни факта, които е добре да знаем

11 февруари 2022

Гражданската отговорност на автомобилистите е единствената автомобилна застраховка в България, която е задължителна за всички, които шофират и/или притежават автомобил (или друг вид МПС). На практика, тя е документ, без който нямаме право да шофираме, защото, в противен случай ни очаква солена глоба. 

Знаеш ли обаче какво покрива тази застраховка, от какво зависи цената й, какво трябва да имаш предвид, когато я сключваш? Споделяме ти някои от най-важните неща, с които е добре да си запознат предварително.

1. ОТ КАКВО ЗАВИСИ ЦЕНАТА НА ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ?
Тя е свързана с много фактори. Такива са например видът на превозното средство (лек или товарен автомобил, автобус и т.н.), неговата мощност, градът, в който е регистрирано, годината на производство, възрастта на водача и др. Значение има също и системата „Бонус-малус” – тя отчита дали имаш нарушения или си причинил пътен инцидент. Ако си шофьор – отличник, цената на Гражданската ти отговорност ще бъде по-ниска, отколкото за шофьор с провинения. 

2. КАКВИ РИСКОВЕ ПОКРИВА ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ ЗА АВТОМОБИЛИСТИТЕ?
Гражданска отговорност покрива причинените от шофьора на трети лица имуществени и неимуществени вреди, свързани с притежаването и/или използването на автомобил. Или, иначе казано, ако ти се случи с твоя автомобил  да причиниш вреда на друг автомобил и/или на пътуващите в него, застрахователната компания, в която имаш гражданска отговорност, ще изплати обезщетение на пострадалите вместо теб. 

Важно е да знаеш, че това, което тази застраховка не включва като покритие, е защита за водача и пътниците в автомобила. Затова Групама предлага към своята Гражданска отговорност и допълнително покритие -  злополука на лицата в превозните средства. Тази опция включва защита и шофьора и останалите пътници, а комбинираната застраховка е пакет „Соло“.

3. КАК МОЖЕШ ДА СКЛЮЧИШ ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ НА АВТОМОБИЛИСТИТЕ В ГРУПАМА?
Това, че Гражданска отговорност е задължителна, не означава, че тя не може да е изгодна. А това са условия, с които интересът ти да е защитен по най-добрия начин, лесен и бърз начин на сключване застраховката, удобен начин на плащане. А ние бихме добавили - бързо и качествено обслужване.

Затова сключването на Гражданска отговорност в Групама е само в  три стъпки. Стъпка номер 1 е да изчислиш в калкулатора на Групама стойността на Гражданска отговорност за твоя автомобил. Стъпка номер 2 е да заявиш онлайн своята полица. Стъпка номер 3 е да получиш документите си, което е безплатно за теб, тъй като ние ти изпращаме полицата за наша сметка.

4. КАК ЗАПЛАЩАШ ЗАСТРАХОВАТЕЛНАТА ПРЕМИЯ ЗА ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ В ГРУПАМА?
В днешно време за всеки от нас е важно да може да планира разходите си и това важи с пълна сила и за услугите, които ползваме. Затова и при плащането на премията по Гражданска отговорност имаш няколко опции – това може да стане еднократно, на 2 или 4 вноски . В случай че избереш разсроченото плащане, можеш да правиш отделните си вноски онлайн. 

5. КАКВО ДА ПРАВЯ В СЛУЧАЙ НА ЗАСТРАХОВАТЕЛНО СЪБИТИЕ ПО ЗАСТРАХОВКА ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ?
Пожелаваме ти никога да не изпадаш в такава ситуация, но ако все пак това се случи, е добре да знаеш какво трябва да направиш.
В случай че причиниш вреда на друг автомобил, е важно да попълните двустранен протокол (който можеш да свалиш оттук) или протокол от КАТ. Лицето, на което е причинена щета, попълва Уведомление за претенция по Гражданска отговорност и информира застрахователната ти компания, за да получи съответното обезщетение.

Разбира се, ние от Групама ти пожелаваме никога да не ти се случват подобни неща. Но и при застраховките важи принципа за превенцията. Затова, за да осигурим оптимална защита на пътя за теб и за автомобила ти, Групама предлага и комбинирана застраховка – пакет „Комфорт“, който включва Гражданска отговорност на автомобилистите, "Злополука на лицата в превозните средства" и лимитирано Каско за автомобили.

Пожелаваме ти леко и безаварийно пътуване, независимо накъде си се запътил, и оставаме на твое разположение!

 


Сподели