Обратно към Блог

Малки трикове за пътуване с мисъл за природата

22 November 2022

Ако през лятото беше някак лесно да оставим колата си и да повървим, наслаждавайки се на слънцето, то през студените месеци е доста сложно да се лишим от комфорта на придвижването с автомобил. Именно през есента и зимата замърсяването на въздуха достига рекордни степени. Предлагаме ти няколко съвета как да използваш удобствата на колата с мисъл за природата.

  • Замяната на летни със зимни гуми

По закон в България трябва да се придвижваме със зимни гуми в периода от 15 ноември до 1 март. Смени ли вече своите? Ако трябва да купуваш нови, замислял ли си се за екосъобразни такива, които ще намалят горивния ти разход. Съществуват дори гуми от рециклирани материали! Не пропускай и да провериш дали са напомпани добре. 

  • Поддържай колата си лека

Колкото по-тежка е колата ти, толкова повече гориво ще изразходва и съотвено ще изпуска повече вредни емисии. Проучвания показват, че намалявайки теглото на автомобила си с 10%, можеш да спестиш до 6% от разхода за гориво. Прегледай багажника и извади от него ненужните неща.

  • Споделено пътуване

Все по-навлизаща практика е споделеното пътуване. Може би твой колега живее наблизо или децата на съседите посещават същото училище. Потърси вариант с кого да комбинираш пътуването си - по-малко движещи се коли, по-малко вредни емисии и повече икономия. 

  • Довери се на комерсиални автомивки

Големите вериги автомивки са задължени да се погрижат замърсената вода да не попада директно в природата. Те също трябва да използват помпи с високо налягане, като по-този начин постигат добри резултати в измиването с по-малко количество вода. Комерсиалните автомивки са твоят най-добър избор за чиста кола с минимални екопоследствия. 

  • Подредена кола и спокойно пътуване за родителя

Играчка, паднала на земята, може да те разконцентрира. Търсенето на занимание за детето, докато се вози в колата, може да бъде голямо предизвикателство. Помисли кои са любимите му занимания по време на път, и организирай нужните предмети в поставка за седалката. Можеш да добавиш каквото поискаш – от книжка и таблет до бутилка с любимата напитка, а защо не и любимото одеяло? 

  • Застраховай колата си за непредвидени ситуации

Последно, но не на последно място – застраховката ти дава шанс да предвидиш непредвидимото. Освен задължителната Гражданска отговорност, в Groupama можеш да сключиш застраховка „Каско“ с 10 покрития. Възползвай се от комбинация от отстъпки, които могат да стигнат до 30%. 


Сподели