Обратно към Блог

Хюга или как да живеем уютно и щастливо

22 July 2019

Времето лети, лятото е в разгара си, а ти все отлагаш да отидеш на пикник с приятелите си, да започнеш да спортуваш или да декорираш своя апартамент? Ако този сценарий ти звучи познато, то несъмнено имаш нужда от мъничко “хюга” в живота. Именно затова сме ти подготвили няколко полезни съвета за това как да се наслаждаваш на дните си, където и да си.

Изкуството да живееш уютно

В последните години датската философия за уютен и хармоничен живот - хюга (“hygge”) придобива широка популярност у нас и в чужбина. В нея е заложенa идеята за търсенето на удоволствието от малките неща всеки ден и навсякъде около нас. Хюга е идея, емоция, наръчник за създаване на комфорт у дома и в душата. Хюга е разходка с приятели, чаша ароматно кафе, задушевни разговори за нещата от живота или декорирането на дома например.
Няма значение на колко години си, какъв език говориш и къде живееш - хюга е за всички. Кой не обича уюта на дома и споделеното време с любимите хора? 

Може би именно в тази философия се крие и тайната на щастието на народи като датския, който според Световния доклад на щастието на ООН се класира сред челните позиции. 

Философията на хюга е трудно да бъде обяснена с думи, тя се чувства и живее. Съществуват няколко основни характеристики, които я изграждат. Нека видим кои са те:

Комфорт

Физическият и душевен комфорт стоят в основата на изкуството на хюга. Подари си време само за себе си без да мислиш за всички задачи, които те чакат. Отиди на релаксиращ масаж. Почини си от забързаното ежедневие в някоя кокетна вила край морето. Не бягай от комфорта, създай си го. Прочети нова книга на един дъх. Изключи си телефона и се отдай на мига. 

Споделеност

Хюга може да практикуваш сам, но защо не и с приятели. Споделянето с близките хора и общуването с тях e от съществено значение за изграждането на емоционална стабилност и позитивно отношение към живота. 

Лятото дава много възможности да прекараш времето си навън в приятна компания. Предизвикваме те да отидеш на пикник или барбекю с приятели през уикенда. Заслужава си - обещаваме!

Релаксация

Понякога всичко, от което имаш нужда, е почивка и добър и качествен сън. Подари си спокойствие без да чувстваш угризения от това. Нищоправенето е терапия, която ще ти помогне да усетиш щастието от живота. Запали си ароматни свещи, пусни си успокояваща музика (Ludovico Einaudi ни е сред фаворитите) и не мисли за нищо. Просто се наслади на релаксацията, която ще освежи мислите и деня ти.

Обвързаност с природата

Връзката с природата е друг важен елемент за внасяне на хармония в живота. Много хора свързват хюга с преходи в планината, чист въздух и спиращи дъха гледки. Изначалната простота на заобикалящия свят ще ти донесе баланс и лекота. А за да е напълно пълноценно преживяването, те съветваме да се опиташ да не използваш социалните си мрежи, докато си на разходка сред природа. Струва си да се насладиш на момента напълно и да се детоксикираш поне за малко от дигиталния свят.

Простота 

Не е нужно да прекарваш часове в медитация, за да усетиш магията на хюга. Просто трябва да се огледаш около себе си и да се насладиш на момента. Тя се крие в ежедневните неща като разходката по залез слънце с любим човек,  първата глътка ароматно капучино рано сутрин, вкусът на домашни палачинки в събота сутрин, ароматът на дъжд или прясно окосена трева. Не търси хюга. Тя е вътре в теб. Ще я усетиш.

Хюга у дома

Домът е най-съкровеното място за всеки и затова грижата за атмосферата и  неговата сигурност е толкова важна. Не е нужно да наемаш специалист декоратор, за да превърнеш жилището си в уютно убежище. Може да се вдъхновиш от датчаните, които залагат на скандинавски минимализъм в интериорния дизайн. Елементите, които ще осигурят допълнително хюга усещане в твоя дом, са ароматните свещи, рафтовете с книги, декоративните възглавнички и дребни орнаменти. Сигурно имаш свое любимо кътче в жилището си, където прекарваш по-голямата част от времето си. Датчаните наричат това място “hyggekrog”.
За хюга не е важно само интериорът да е естетически издържан. Той трябва да носи усещане за уют, защитеност и домашен комфорт. А ако се чудиш как да подсигуриш жилището си, виж повече за условията на застраховка “Любим дом”.

И не забравяй, че животът не чака удобния момент, не отлагай плановете за бъдещето, не се оплаква от скучното ежедневие. Животът просто е...тук и сега. Затова се наслади на хюга и усети разликата. 


Сподели