Обратно към Блог

Как да внесете ред в дома си: японското изкуство на подреждането КонМари

28 август 2019

Домът е свещено пространство, което се гради с внимание, любов и време. Но понякога в забързаното ежедневие го затрупваме с прекалено много непотребни вещи, които стоят забравени в някой ъгъл, шкаф или килер. Замисляли ли сте се колко много може да се промени животът ви само след един ден, в който буквално да се отървете от всичко ненужно, събирано през годините?

Ако се чудите откъде да започнете, на помощ идва японският метод КонМари, създаден от Мари Кондо, който не само ще ви покаже как да внесете порядък в дома, но и хармония в душата.

Мари Кондо е японски консултант по дизайн и реорганизиране на жилищни пространства. Тя придобива широка популярност, благодарение на “Магията на подреждането” - книга, публикувана през 2014 г., която преобръща представите на стотици хора по света за това как да подредим всичко у дома без много усилия и постигайки осезаеми резултати. В основата на философията на КонМари е заложена практиката на систематизиране и подреждане категория по категория, а не стая по стая. Ако нещо в дома ви не ви носи щастие, трябва да му благодарите за работата, която е свършило, и да се отървете от него завинаги.

Ето и някои от основните принципи на изкуството за подреден и хармоничен дом:

     1. Отървете се от ненужните вещи

Разместването на предметите у дома и поставянето им на точните места първоначално създава усещане за подреденост и хармония. Но не след дълго, хаосът отново се възвръща. Именно затова, по-добрият избор е да се отървете веднъж завинаги от онези непотребни вещи, които просто запълват пространството и не са потребни никому.

  1. Направете снимка на дома си и си съставете план

Ако сте от хората, които трудно намирате мотивация да продължите, то този подход е идеален за вас. Съветваме ви да си изготвите семпъл и простичък план, към който да се придържате по време на подреждането. Представете си как бихте искали да изглежда дома ви и вашият живот. Направете снимка преди да започнете с реорганизирането и се връщайте към нея, по време на самия процес, за да си припомняте колко далеч сте стигнали с всяка следваща стъпка.

  1. Разделете вещите по категории

Една от отличаващите характеристики на метода на Мари Кондо е именно разделянето по категории и организирането им. Съберете на куп еднотипни предмети и започнете да ги подреждате. Ако сте решили да започнете от облеклото, то селектирайте на едно място всички горни дрехи и ги разпределете в подкатегории - тениски, блузи, потници и т.н, докато стигнете до най-малката единица, а след това преминете към всички останали категории във вашия дом. Изключително важно е да не оставяте дрехи или предмети, които “биха потрябвали някога”. За всички е ясно, че този мистериозен момент в бъдещето, никога не идва, а вехториите затрупват жилищата ни години наред. 

Добре е да следвате последователност на разчистване, като може да започнете от дрехите и книгите, а едва след това всички документи и накрая да преминете към сантименталните вещи и спомени.

  1. Оставете само вещи, които носят радост

Въпросът, който ще ви ръководи, докато освобождавате пространство в своя дом, е “Това носи ли ми радост?”. Задавайте си го всеки път, когато решите да оставите нещо у дома. Всички вещи, с които се обграждаме, са заредени с енергия и е добре да оставим само тези, които ни носят положителни емоции. Обикновено вещите, които носят щастие са прости, функционални и такива, които улесняват живота ни. Следва да премахнем от жилището си всички непотребни предмети. Мари Кондо смята, че е добре да подържим в ръце всяко нещо, с което сме решили да се разделим, и да му благодарим за това, че ни е свършило работа през годините. След този ритуал на освобождаване на дома, от всичко ненужно, чувството е несравнимо. В един момент ни става ясно как емоционалната връзка, която си изграждаме с вещите не ни е нужна и че е важно единствено  да сме тук и сега и да споделяме миговете на щастие всеки ден с любимите си хора.

  1. Подрете малкото, но достатъчно вещи по техните места

Мари Кондо споделя в своята книга, че щом се научим да подбираме притежанията си както трябва, то ще ни останат само тези, които идеално се побират в пространството, с което разполагаме. И наистина е права. Веднъж отървали се от целия физически и емоционален багаж, ни остава само да сгънем всички дрехи прилежно в гардероба си в добре оформени правоъгълници, да поставим предметите на отредените им места и да си подарим мъничко време, за да подредим мислите си.

Методът КонМари е променил живота на много хора по света. Ако и вие имате нужда точно от това, не му мислете много, а се захващайте за работа, за да освободите място за много нови емоции и споделени мигове в любимия си дом. А за да си осигурите спокойствие, не пропускайте да научите повече за условията на застраховка “Любим дом” сега.


Сподели