Обратно към Блог

Какви опасности дебнат в ежедневието на вашето куче? /част 1/

20 June 2017

Ефективните и редовни грижи винаги са били актуална тема за всички притежатели на животни – доброто здраве на домашния ви любимец е факторът, който определя пълноценното му щастие. А, когато става въпрос за най-добрия приятел на човека – кучето, стриктните грижи са задължителни, за да поддържате доброто му физическо състояние.

Сред проблемите, които изникват често при кучетата са инцидентите с превозни средства, схватките с други кучета и болестите, предизвикани от поглъщане на предмети. Именно тези ситуации имат потенциала да застрашат сериозно здравето на любимото ви животно.

Ето затова, ви представяме най-често срещаните опасности, пред които ежедневно е изправен домашния ви любимец. Някои от тях може би са ви известни, а за други – едва ли сте се замисляли. Независимо от това обаче, препоръчваме ви да изберете предварителна защита за четирикракия ви приятел и да бъдете една идея по-наблюдателни за околната му среда.

Трафикът

Очаквано, това е една от най-сериозните заплахи за домашно куче, което е на разходка навън. Без значение, дали живеете в малък или голям град, никога не оставяйте домашния си любимец да пресича сам пътното платно. Когато сте в близост до шосе, използването на повод е задължително, в противен случай, рискувате здравето на любимеца си. Друга превантивна мярка е тренирането на кучето да отговаря на команди. Така ще сте сигурни, че може да го повикате във всеки един момент.

Дървените пръчки

Кучетата обичат да играят с пръчки, но ако са невнимателни, любимото преследване може да им коства наранявания. Добре е да знаете, че животното ви трябва да свикне с преследването и захапването на пръчка предварително, за да не се нарани. За тази цел, играчките вършат чудесна работа, защото са много по-безопасни от дървените пръчки и няма опасност да се счупят на части, които могат да бъдат погълнати от животното.

Гумените топки

Разбира се, това е една от любимите игри на вашето куче – играта с гумена топка. Трябва обаче да сте внимателни с избора на тази играчка, защото, ако е достатъчно малка да се събере цялата в устата на животното, това означава, че има вероятност да бъде погълната и да предизвика задавяне.

Семената на тревата

Понякога тези семена могат да бъдат животозастрашаващи, затова проверявайте ушите и зъбите на животното за заседнали там малки семенца. Полезно е и да подстрижете дългата козина по лапите и ушите му, за да не се задържат там семена от тревата.

За да се запознаете и с останалите опасности, които се крият в околната среда, за кучето ви, вижте следващия ни материал.


Сподели