Обратно към Блог

Вкусът на Гърция - кулинарните изкушения, които да опитате при следващото си пътуване

02 юли 2019

Богатата история и култура, величествената природа и красивите пейзажи на Средиземноморието - всичко това е Гърция. Място, което си заслужава да посетиш поне веднъж в живота - известно в цял свят със своята безумно вкусна кухня и апетитни ястия . Ако си решил да се отправиш на гастрономическо пътешествие към южната ни съседка през летните месеци, то хвърли един поглед и виж кои са кулинарните изкушения, които непременно трябва да опиташ там.

Вкусът на Миконос


Всяка година Миконос привлича стотици туристи със своята величествена архитектура, бохемски нощен живот и изключително добри рибни ресторанти. Островът е известен с добре развитите си кулинарни традиции. Ако ти се отдаде възможност да се отбиеш там, помоли местните жители да те ориентират за традиционни таверни. Там ще може да опиташ характерни за района деликатеси като “копанисти” -  популярна гръцка разядка от печени чушки и сирене, която е идеална в съчетание с леденостудено узо. Освен традиционните мезета като тарама хайвер, калмари, кюфтенцата и пушеното месо “луза”, в Миконос може да опиташ и от най-известната паста с екзотичната риба скорпион, приготвяна от шеф готвача Йоргос Ризопулос. Ако ти е останало място и за десерт, не пропускай и оризовия пудинг, пикантното сирене “тироволия”, щедро полято с мед, или гръцки йогурт с пресни смокини и печени бадеми. 

Вкусът на Халкидики

Халкидики е гръцки полуостров, разделен на три ръкава - Касандра, Ситония и Атон. Едва ли има човек, който да не е чувал за това божествено красиво земно кътче, което крие невероятни кулинарни съкровища. При посещението си там, не пропускай да се потопиш в магнетичната атмосфера и да опиташ вкусната местна храна. В топ любими ястия от списъка ни непременно ще поставим традиционните за региона пълнени калмари със сирене фета, сушени домати и ориз, октопода в червено вино и рибената супа с кимион и свежи подправки. И тук десертите са запомнящи се. Препоръчваме ти да пробваш традиционния за Халкидики сиропиран орехов кейк. 

Вкусът на Санторини

Санторини е една от най-посещаваните дестинации и е най-големият от група вулканични острови в страната. Благоприятният микроклимат на острова предопределя високото качество на плодовете и зеленчуците, отглеждани от местните жители.
След дълга и приятна разходка из китните улици на Санторини, няма как да не огладнееш и да не се гмурнеш отново в кулинарните дебри на Гърция. Островът предлага широко разнообразие от ястия: традиционните  лозови сармички “долмодакия”, “фава” - ястие от характерния за региона жълт грах и “колитокефтедас” - зеленчукови кюфтенца от тиквички и сирене фета, както и “томатокефтедас” - кюфтенца от безумно вкусните чери домати на Санторини. Не пропускай да опиташ и гръцката мусака, защото тя по нищо не отстъпва на тази у нас, а напротив разкрива много от вкусовете на региона със своите висококачествени продукти.

Вкусът на Атина

Гръцката столица Атина също е място, което влиза в кулинарната ни класация за топ дестинация на любителите на уличната храна. Тук ще може да опиташ най-добрите “гироси” в страната, най-доброто “дзадзики” - разядка с йогурт и краставици и “сувлаки” - печени шишчета от свинско месо, които често биват гарнирани със зеленчуци. При престоя си в столицата, не пропускай да подсладиш живота си с популярната гръцка “баклава”, бисквитите от бадеми “амидгалота” или “лукумадес” - понички с орехи и мед.

Ако вече нямаш търпение да стегнеш багажа и да потеглиш към южната ни съседка, не му мисли много. Подсигури пътуването си със застраховка “Помощ при пътуване” и се наслади на вкуса на Гърция, защото тайната на добрия живот е във вкусната храна и добрите приятели. Нали така?


Сподели