Обратно към Блог

8 прости правила за хармоничен дом според фъншуй

27 September 2019

Всеки дом изисква внимание и грижа, за да се превърне в сигурно пространство, което да предложи на своите обитатели хармоничен и приятен живот. Ако и ти се чудиш как да организираш своето жилище, то ние имаме нещо точно за теб.

Сигурно си чувал за фъншуй - китайското изкуство за постигане на баланс и хармония на енергията чи в дома. Тази древна наука изучава елементите земя, въздух и вода, а в основата й стои идеята за хармония между човека и природата.

Може би се чудиш как да започнеш да прилагаш принципите на фъншуй в своето ежедневие, а всичко това ти звучи сложно и объркващо. Именно затова решихме да ти представим 8 прости правила, които да те ръководят по време на целия процес.

1. Освежи антрето или коридора 

В древната китайска наука на фъншуй антрето заема важно място. То отговаря за това как енергията влиза в дома и в твоя живот. Вратата на къщата се нарича “устата на чи” и именно от нея е добре да започнеш организирането на пространството за живеене. Съветваме те да се оттървеш от всички непотребни вещи, които утежняват пространството и го правят неприветливо. Почисти и приведи в добър вид антрето, защото именно то създава първо впечатление на всеки, който прекрачи прага дома и от него зависи правилното разпределение на енергията.

2. Почисти прозорците

Прозорците в жилището символизират очите на дома. За създаване на добър фъншуй е необходимо периодично да полагаш грижи за почистването им, за да позволиш на слънчевата светлина спокойно да влиза в жилището. А тя от своя страна, ще допринесе за естественото пробуждане на положителната енергията в дома и повишаване на концентрацията и яснотата на вибрациите. 

3. Къде да поставиш своя фъншуй фонтан

Водата в древната наука на фъншуй символизира изобилие и благоденствие. Много хора избират да поставят в своето жилище специален фонтан, който подпомага свободното протичане на енергията чи. Позиционирането му трябва да бъде избрано внимателно, защото то е от ключово значение за правилното му функциониране. В никакъв случай фонтанът не бива да бъде поставян в кухнята или в банята. Най-подходящата позиция е близо до входа на жилището или антрето, като е важно посоката на течащата вода да бъде насочена към центъра на дома. Фъншуй фонтаните влияят благотворно на околната среда и са смятани за ефективен начин за лечение.

 4. Дръж врата на банята затворена

Много хора не обръщат внимание на това дали са затворили вратата на банята, или не. Но в науката на фъншуй, това е от съществено значение.
Смята се, че именно банята е мястото, от което водата излиза от дома, а както вече разбрахме водата символизира благоденствието и изобилието в него. Затова е добре винаги да имаме едно наум и да се уверяваме, че сме затворили вратата.

5.  Идеалната позиция на леглото

Една от най-важните позиции във фъншуй е така наречената “командна позиция”. Тя се използва, за да се избере перфектното местоположение на големите мебели като леглото, готварската печка или бюрото например. Всеки от тези предмети има свое символно значение в изкуството на фъншуй. Леглото се свързва с личността, бюрото с кариерата, а готварската печка с благосъстоянието и финансовото положение на човек. Поставянето на спалнята срещу врата в права линия е идеалният избор, за да се запази положителната енергия в стаята. Същото се отнася и за позиционирането на останалите големи мебели в жилището. Когато всички те са в командна позиция, тогава и контролът е в ръцете ти и положителната енергия спомага за осъществяването на най-добрите възможности, които животът ще ти предостави.

6. Цветовете в дома

Изборът на това в какъв тон да боядисаш стените винаги е бил труден. Съветваме те да внесеш свежест и добро настроение в своя дом, като се придържаш към принципите на фъншуй. Добре е да декорираш пространството в цветовете на някой от петте основни елемента - земя, огън, метал, дърво и вода. Земните нюанси са подходящи за т.нар. “заземяване” и хармонизиране на енергията. Металните тонове като сиво и бяло спомагат увеличаването на концентрацията и затова са перфектен избор за боядисване на стените в личния кабинет или друго пространство, предназначено за работа. Огнените цветове са подходящи, ако искаш да внесеш страст и емоция в някоя стая.

7. Позициониране на огледало в дома

Ежедневието за повечето хора е немислимо без огледало, но дали се замисляме колко е важна неговата позиция в дома. Според принципите на фъншуй този предмет отразява енергията и оказва директно влияние върху кариерата, благосъстоянието, брака и дори върху здравето ни.
Смята се, че огледалото не бива да поставя срещу вратата на спалнята, както и срещу леглото. Най-доброто място за окачването му е срещу предмети, които  носят позитивни усещания и искаме да се умножат в живота ни, или върху стена, която е перпендикулярна на входната врата.

8. Растения в дома

Преди да избереш с какви растения да декорираш дома си, е добре да се запознаеш какви са техните специфики и каква енергия носят. Според древната китайска наука, съществуват два типа растения - с добър фъншуй и с лош фъншуй. Изключително подходящи за отглеждане в домашни условия са зелените растения като бамбука, който носи добър късмет, а също и дървото на парите или величественият бонсай. 

След като организираш своя дом, според принципите на фъншуй, не забравяй, че сигурността също е от значение. Затова не пропускай да прочетеш малко повече за нашата имуществена застраховка “Любим дом”.


Сподели