Обратно към Блог

Как се промени домът ни през последните няколко месеца?

10 July 2020

Животът на всички се промени много през 2020 година. Покрай всички нови реалности, най-голямо преобразяване претърпя домът. Доскоро, като че ли домът беше изгубил малко от чара и характера си - всеки възможен момент се ползваше за пътуване, храненето се премести почти изцяло навън. Но ето как домът се промени през последните месеци и показа, че вече може да бъде всичко, което поискаме:

Домът вече е по-работен.

Онази свободна стая, пълна с кашони и стари вещи, вече има много по-важна функция – тя вече е офис. Ето няколко съвета, които да ви помогнат да създадете домашен офис, който наистина да ви върши работа. Първо, пуснете светлината в дома си. Проучвания показват, че хората, които работят в помещение с дневна светлина, са с 15% по-ангажирани с творчески задачи от тези без. Второ, подновете техниката си. Няма по-лошо чувство от това, когато интернет връзката прекъсва по средата на разговора. И трето, заобиколете се със зеленина. Добре де, не ви съветваме да превръщате домашния офис в ботаническа градина, но някое и друго цъфтящо или пък само зелено растение няма да ви навреди. Даже по-вероятно е да допринесе за чувството на уют, което е задължителна част от домашната офис обстановка.

Домът вече е по-зелен.

Говорейки за зеленина, в последните месеци градинарството претърпява истински бум. И това не е изненада - градината или друго открито пространство са изключително благоприятни за физическото и психическо здраве на човек. Ако, обаче не живеете в къща и нямате собствена градина, не се притеснявайте – на помощ идва добрият стар балкон.

Домът вече е по-релаксиращ.

Терасата е мястото, което съчетава в себе си едновременно и „навън“ и „у дома“. Може да преобразите за няколко дни малката тераса в райско кътче с не много голям бюджет, идеи и вдъхновение. А ако се наслаждавате и на чудесна гледка, то определено ще има хора, които или ще ви завиждат, или ще искат да ви идват по-често на гости през топлите месеци. Инвестирайте в малка масичка, два стола, малко декоративни възглавници, хубава черга или малко килимче и разбира се... свещи или фенери. Вечер ще си създадете чудесна романтична атмосфера. Бяло, синьо, зелено и дори червено са чудесни цветове за това малко пространство. Залагайте на цветове, които не привличат слънчевите лъчи, свежи са и пресъздават морската естетика, за да се чувствате с една идея по-близо до брега. 

Домът вече е по-чист.

Почистването понякога може да изглежда като поредната задача вкъщи, но сега то се превърна в жизненоважен ритуал. Доброто почистване ще ви донесе не само комфорт, ами и сигурност. Ето няколко съвета. Използвайте простичък, но работещ метод на почистване в 2 стъпки - първо почиствате и след това минавате повърхността с дезинфектант. Постарайте се да няма обувки из целия ви дом, а само в коридора, и почиствайте редовно пода около входната врата. Не пропускайте важните повърхности – очевидно е, че трябва да дезинфекцираме откритите повърхности като тоалетната и кухненските плотове, но трябва да почистим и онези, които докосваме често, без да осъзнаваме, като дръжките на вратите, ключовете на лампите и парапетите. Важно е да не пръскате нищо директно върху ключа за лампата заради вашата безопасност! Първо напръскайте препарата върху кърпа и след това избършете повърхността. Обръщайте внимание на споделените устройства - дистанционни, таблети, домашен телефон, конзоли за игра. Те са магнит за микробите и е важно да ги почистваме всеки ден с мека кърпа, напръскана с вода, а след това и с кърпа, напръскана с дезинфектант. Използвайте препарати, които гарантират 99.9% убиване на микробите и ги оставете да подействат върху повърхността поне 2-3 минути.

Домът вече е по-защитен.

Ето и още един съвет от нас за наистина защитен и спокоен живот у дома:  сключете застраховка „Любим дом“. Това е имуществена застраховка от Groupama с над 15 покрити риска, подходящи за вашето недвижимо и движимо имущество в масивни сгради, апартаменти, къщи и ваканционни селища. Освен защита за дома, застраховката предлага допълнителни покрития за мазе, таван и гараж, свързани с притежаването и използването на жилището.

Ако пък се случи някоя щета (чукаме на дърво да не се случва), не се притеснявайте, защото застраховката „Любим дом“ включва единственото по рода си в България приложение „Groupama Video Assistant". Безплатното приложение е специално създадено за клиентите на Groupama, и позволява осъществяване на оглед от разстояние при щети в дома през смартфон или таблет!

Благодарим ти, любим дом!

 


Сподели