Обратно към Блог

Какво да направим, ако ни откраднат личните документи? /1-ва част/

09 June 2017

Почти на всеки човек в живота му се е случвало да попадне в ситуация, в която се оказва, че личните му документи са откраднати. Несъмнено това е доста неприятно изживяване, затова е добре да знаем какво трябва да направим в такава ситуация, както и кои са мерките, които можем да предприемем, за да се защитим.

Загуба/Кражба на лични документи в България

1. Първата и най-важна стъпка е да обявите личната си карта за невалидна, за да предотвратите евентуални злоупотреби. Нужно е в срок до 3 дни след кражбата да уведомите най-близкото поделение на МВР. Важно е да се знае, че няма значение в кое РПУ ще съобщите за инцидента, тъй като това не е обвързано с постоянния или настоящия ви адрес, както и с мястото, на което са загубени/откраднати документите. Това, което се изисква от вас е да подадете писмена декларация, в която съобщавате за случилото се, а от Районното управление ще ви издадат удостоверение, което да приложите към заявлението за издаване на нов документ за самоличност.

2. Следващата институция, която трябва да посетите е паспортна служба по местоживеене, където да подадете заявление за издаване на нова лична карта. С приемането на вашето заявление, може да бъдете сигурни, че старата ви лична карта е обявена за невалидна и съответно с нея не може да се оперира.

3. Ако са ви откраднати дебитни или кредитни карти е от изключителна важност веднага да съобщите на обслужващите ви банки и те да бъдат блокирани, за да имате спокойствието, че няма да се извършват трансакции с тях. Следващата стъпка е да подадете молба за издаване на нова карта.

4. Ако сред откраднатите документи е била и шофьорската ви книжка се налага и посещение на КАТ. Разбира се, първо ще се наложи да ви бъде издадена нова лична карта. Когато това се случи, това което се изисква от вас е с новата лична карта да отидете в КАТ и да подадете документи за нова шофьорска книжка.

Как да предявите претенция за щета, ако имате сключена застраховка „Злополука“ на картодържатели с допълнително покритие „Защитена карта“?

Ако са откраднали вашите документи, а имате актуална застраховка с  допълнително покритие „Защитена карта“ е препоръчително веднага да съобщите за кражбата и да предоставите следните документи:

1. Заявление за изплащане на застрахователно обезщетение (по образец на Застрахователя)

2. Надлежен документ за образуване на досъдебно производство в случай на кражба/грабеж на картата, с опис на вещите/документите

3. Копие на преиздадени  лични документи, придружени с документи, доказващи платени такси и суми

Новото покритие „Защитена карта“ ви дава сигурност на вас и вашите парични средства, портфейл и лични документи. Повече информация за застраховката може да получите на телефон 0700 123 32.


Сподели