Обратно към Блог

Как да предпазим дома си от крадци?

20 April 2017

Защитата на жилището от крадци е казус, който изисква специално внимание, насочено към ефикасни превантивни мерки. Когато говорим за ефективност, разбира се, няма как да не отбележим, че най-правилното решение за протекция на дома е застраховка имущество, чрез която можете да си осигурите  защита срещу редица рискове, включително и кражба, чрез взлом.

Има обаче и допълнителни мерки, които се препоръчва да предприемете, когато става въпрос за сигурността на вашия дом. Наред със застраховката на имуществото, ще ви предложим полезни съвети, които ще помогнат да направите жилището си още по-обезопасено.

Пазете ценните вещи от чужди погледи

Съветваме ви да държите ценните вещи и скъпи уреди далеч от прозореца, за да не бъдат видими за външни лица. В случай, че живеете на нисък етаж, то задължително използвайте пердета или щори, които осигуряват вашето уединение. Дори и да смятате, че подобен лукс не ви е толкова необходим, всъщност пазенето на домашното ви имущество скрито от чужди погледи е не само добра идея, но и доста ефикасна.

Вземете си куче

Очаквано, но и полезно решение, когато става въпрос за защита на имота ви от неканени гости. Кучето е не само най-добрият приятел на човека, но и едно от най-лоялните животни, които определено са добри помощници в пазенето на жилище. Разбира се, трябва да изберете правилната порода кучета, които наистина биха попречили на крадци в дома ви, тъй като всички сме наясно, че не всеки домашен любимец би спрял недоброжелатели в жилището.

Запознайте се със съседите

Задължително опознайте съседите си, за да може да разчитате на тях в дадени ситуации. Без значение, дали живеете в апартамент или вила, приятелските отношения със съседите са едно от първите неща, които да предприемете. Така, когато сте на почивка в чужбина например, възможността близък съсед да държи под око имота ви за неканени гости, ще е от голяма полза.

Изберете добра охранителна система

Инвестицията за подобен лукс, като защита на дома посредством охранителна система, си заслужава разходите. Преди да изберете обаче фирмата, която ще охранява жилището, задължително направете проучване на всички подобни компании на пазара, за да се уверите, че сте поверили сигурността си на доказани специалисти в бранша. Имайте предвид, че съответната охранителна система зависи от пространството ви и от бюджета, който сте отделили. Не забравяйте и да поставите изричен надпис на вратата, с който да се упоменава, че жилището има охранителна система.

Камери за наблюдение

Определено не толкова разпространен начин за протекция на имот, но пък ефикасен. Охранителните камери вече не изискват толкова голяма инвестиция, както преди, така че анализирайте подобна възможност, за да се чувствате максимално спокойни, докато сте вън от дома си. Дори да имате застраховка на имуществото, алтернативата за видео наблюдение съвсем не е безполезна.

Сменете ключалката, ако се нанасяте в нов дом

Нещо, което задължително трябва да имате предвид при нанасяне в ново жилище е смяната на ключалката. По този начин, ще знаете, че предишните собственици няма да могат да използват ключа си, за да проникнат в жилището ви. Смяната на ключалката е препоръчителна и в случай, че загубите ключа си.

 Използвайте хитринки

Има доста начини, с които да залъжете крадците, че жилището ви е обитаемо, а не празно, когато сте на ваканция например. Един от ефективните и хитри начини да имитирате наличието на хора у дома е оставянето на някои лампи включени, когато излизате за дълго. Също така, може да нагласите телевизора да се включва в определени часове от денонощието, същото важи и за радиото. Естествено, това не означава, че задължително трябва да разхищавате електричество, докато къщата е празна за няколко дни. Има доста добри идеи, сред които използването на таймери за автоматично включване на някои уреди и енергоспестяващи лампи. По този начин със сигурност ще създадете илюзия, че има някой в жилището.

Инвестирайте в укрепени врати и прозорци

Масивната и здрава врата определено е полезна за защитата на имота ви. Дори и да не успее да спре крадците, то несъмнено ще ги забави. Блиндираната врата трябва да се избере, след като сте се консултирали със специалисти и предварително сте се запознали с взломоустойчивостта на вратата. Освен входната врата, прозорците също се явяват важна част от дома, на която да обърнете специално внимание, ако искате да си гарантирате защита. Има специални обкови, които можете да прибавите към прозорците, за да ги укрепите.

Не забравяйте да заключвате не само входната врата и вратата към балкона, но и прозорците на дома, когато излизате.

Не пренебрегвайте тези съвети и проверете как можете да защитите дома си тук или на тел.: 0700 123 32.


Сподели