Обратно към Блог

Как се пазарува устойчиво

17 June 2022

Как се пазарува устойчиво

Устойчивото пазаруване е грижа за света, който всички ние обитаваме заедно. В този смисъл то е и взаимна подкрепа между хората в една общност. 

На първо място, устойчивото пазаруване се основава на местна продукция. Малки производители в собствения регион, които отглеждат своята продукция по начин, който не предизвиква индустриално замърсяване. А това замърсяване не се свежда само до самия производствен процес. Самият превоз на чуждестранните стоки изразходва много гориво и създаване много замърсяване на атмосферата. При местното производство, този отпечатък е сериозно редуциран, а в много случай – отсъства изобщо. 

Отвъд природата

Трябва да отбележим още, че да заложим на местно производство си има и други сериозни плюсове, които не са чисто екологични. Покровителствайки малки бизнеси насърчаваме икономическото развитие в райони на България, които иначе не получават достатъчно инвестиции и субсидии. Броят на малките местни ферми в България намалява сериозно от 2007г. насам – с над 70%. Това се дължи по естествени причини и на влизането в ЕС, което отвори за страната напълно нови пазари. Пазарувайки в малки магазини с местно производство подпомагаме развитието на конкурентен роден пазар. 

Намерете малките мандри, семейните магазини, дребните хлебарници и всичките други вълшебни носители на българското производство в своя квартал и така, хапвайки нещо вкусно и полезно, ще знаете, че вършите добро на цялата си среда. Била тя околна или социална. 


Сподели