Обратно към Блог

Три начина да избегнем умора на очите

02 June 2022

В тези дни на хоум офис и масово преминаване към онлайн форми на работа и образование, често оплакване е изтощаването на очите. Това изтощение понякога се изразява по особено неприятни начини – сълзене, леко размазване на зрението, кокоша слепота вечерно време. Но има начини да се тушира и дори избегне почти изцяло. Тук ще представим няколко от любимите си съвети в тази насока.

Прави си редовни почивки 

Не, това не е толкова банално, колкото звучи. Отдели няколко минутки за почивка от екрани на всеки 30 минути или час. Гледай през прозореца, Фокусирай зрението си върху далечна точка. Мигай. Дай на очите си възможност да се възстановят. Един от проблемите на компютърния екран е, че на него всичко е на фокус и всичко е еднакво близо. Тази липса на разнообразие изморява очите много.

Не смесвай източници на светлина

Опитай да разположиш компютърния си монитор по такъв начин, че да не го огрява директно слънчева светлина и да не го застига директно блясъкът от лампата ти. Така избягваш създаването на допълнителен товар върху очите, бил той заради затруднена видимост на екрана, или заради неприятното съчетаване на източниците на светлина.

Очила за екран

Това не са очила с диоптър. Те имат специални лещи, които защитават очите от синята светлина и намаляват значително вредното влияние на продължителното взиране в екрани. 


Сподели