Обратно към Блог

5 съвета за по-устойчива Коледа

10 December 2021

Месец декември е факт и сме сигурни, че повечето от вас вече чуват звънливите възгласи на коледната еуфория и лека-полека се подготвят за задаващите се празници. Според официална статистика обаче през този период нивата на консумация и генерирани в световен мащаб отпадъци се увеличават с около 25-30%. В същото време нуждата от съзнателно опазване на околната среда е по-належаща от всякога. Ето няколко съвета от Групама,  с които коледните празници могат да са не само приятни, но и щадящи природата.

ХРАНИТЕЛНИ ОТПАДЪЦИ

 Само в Европа за година се генерират около 88 млн. т хранителни отпадъци, а повишената консумация около коледните празници е една от основните причини за мащаба на тази статистика. За да избегнеш купуването на излишни количества храни, Групама те съветва да направиш предварително списък на стоките и количествата, които реално ще са ти необходими. А също и да не пазаруваш, докато си гладен, тъй като тогава човек е склонен да купува по-големи количества. По възможност пазарувай от квартални магазинчета и фермерски пазари и проучи рецепти, с които можеш да рециклираш остатъците от използваните продукти. 

ПОДАРЪЦИ

Най-любимата коледна традиция, която обаче върви ръка за ръка с тонове свръхпотребление. Съсредоточи се върху качеството, за сметка на количеството, и избери подарък, който наистина би бил от полза. Помисли и за нещо различно от стоките в магазина – избери ваучери за някакъв вид изживяване като концерт, спа процедура, урок по готвене, рисуване и др. Старай се да опаковаш с рециклирана хартия, такава от миналата година или просто да сложиш малка панделка, вместо да опаковаш. Не забравяй и торбичката за многократна употреба по време на пазаруване.

КОЛЕДНА ЕКО УКРАСА

Направата на собствена коледна украса е личен жест към празника и любимите хора, с който наистина даваме нещо специално от себе си. В интернет пространството има десетки идеи за украса от стари дискове, стъклени бутилки, клонки от близкия парк или от биоразградими материали. Изработката на собствена еко украса носи спокойствие, удовлетворение и подсилва усещането за истински и смислени коледни празници и коледна магия.

ЕЛХАТА

Елхата е един от най-ярките и обичани символи на коледните и новогодишни празници, а нейният избор също има екологичен аспект. Единият вариант е естествената елха, която след празниците може да се рециклира и да се превърне в компост за наторяване. Негативният момент тук е изсичането на дървесина. Изкуствените елхи, от друга страна, обикновено се произвеждат от PVC пластмаса, която не подлежи на рециклиране, а производството само на един брой двуметрово изкуствено коледно дърво генерира 40 кг. въглеродни емисии.  Този вид елхи  могат да бъдат екологична опция, ако ги използвате минимум 10 години. Най-естественият и природосъобразен вариант, който Групама препоръчва,  е живата елха в саксия.  В този случай е важно да проучиш предварително  как да се грижиш за дръвчето,  докато е в домашни условия, и как да го засадиш в последствие. Имаш възможност и да си вземеш живо дръвче под наем. Разбира се, с малко въображение и креативност винаги можеш да си направиш и алтернативна елха – от книги, картон, гирлянди и какво ли още не – в интернет има множество идеи и варианти за това.

ДРЕХИТЕ

Признаваме, че коледните намаления са доста изкушаващи. Въпреки това и тук е добре да подхождаме с мисъл за околната среда. Ако можеш да избереш аутфит за новогодишната нощ, който вече притежаваш, би било най-добре. Магазините за дрехи втора употреба или групите за продажба и размяна на дрехи в социалните мрежи също са устойчив вариант за твоя гардероб – и това важи както по време на празниците, така и през цялата година. Повече съвети за устойчив гардероб можеш да откриеш ТУК

 

Групама ти пожелава весели декемврийски дни, изпълнени с уют и радост.

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!


Сподели