Обратно към Блог

5 съвета за ефективен работен ден у дома

09 June 2021

Сред най-полезните и приятни предимства на това да работим от вкъщи е, че имаме свободата да планираме деня си по по-гъвкав начин. Да бързаме в обедната почивка или след работа, за да обърнем внимание на личните си ангажименти, вече не е притеснение за тези от вас, които работят у дома. Хоум офисът, от друга страна, предразполага към известна загуба на дисциплина. Ако стриктното физическо присъствие в офиса от 9 до 5 е било неудобство при планирането на личните ангажименти, то в момента офисът вкъщи е този, който може да създава трудности в планирането на работните.

Тук ще ти предложим няколко умни и основни съвета, с които да успееш да подредиш деня си така, че да вършиш ефективно задачите си. 

Организирай си приятно офис пространство

Определи си офис кътче вкъщи и го подреди така, че да ти е комфортно и мотивиращо във времето, през което трябва да работиш. Колкото по-удобно се чувстваш, толкова по-продуктивен ще бъдеш. Изкуството да се създаде атмосфера датчаните наричат “Хюга” и въпреки, че тя се асоциира повече със свободното време, принципите ѝ могат да се приложат и при обособяването на хоум офис пространство. Не се колебай и да инвестираш и в хубав офис стол - неправилната стойка и последиците от нея се коренят именно в неподходящите или неудобни мебели, на който седим.

Прави си график всеки ден

И преди сме казвали, че to-do листът е умно решение. Купи си хубав тефтер, в който да ти е приятно да пишеш и в края на всеки ден описвай задачите си за следващия и ги следвай. Знаем, че изскачат и непредвидени такива, но без график ще ти е още по-трудно да прецениш как да приоритизираш ангажиментите си. В допълнение ще изтъкнем, че чувството на удовлетвореност и вътрешна мотивация, когато зачеркнем от графика добре свършената работа, е изключително вдъхновяващо и полезно.

Свали пижамата

Важно е работното ти пространство вкъщи да е организирано така, че да ти е удобно и да се чувстваш добре. От друга страна обаче удобството, което домашния дрескод носи, оказва влияние на работната ти мотивация и продуктивност. В този ред на мисли третият ни съвет е да стартираш деня си, така както би го започнал, ако ходиш в истински офис – стани рано сутринта, направи си кафе и си сложи „хубавите дрехи“ – така ще се мотивираш, че е време за работа.

Обръщай внимание на физическата активност

За съжаление хоум офисът предразполага да сме по-малко активни и маршрутът „от стола до леглото и обратно“ да се превърне в рутина. Знаем, че някои от вас спортуват често и в различни условия, но нередовните ще посъветваме да не отлагат упражненията. Физическата активност стимулира способността да мислим, да учим, да преценяваме и подобрява, както физическото ни, така и психическото ни състояние. Ползите са неизброими, а ако не ти се посещават тренировъчни зали, в интернет има хиляди клипчета с упражнения и йога практики, които да правиш у дома.

Самодисциплина

Съветите, които ти даваме звучат приятни и лесни, но истината е, че ако не си съвестен и постоянен в изпълнението им по-трудно ще постигнеш желаните цели. Знаем, че в живота винаги изникват непредвидени ситуации и добрата организация ще ти помогне да реагираш по-добре. А когато се случи нещо непредвидено и в дома ти е важно да имаш застраховка “Любим дом”, която ти дава над 15 покрития за всякакви непредвидени събития. А сега, ако сключиш полица до 30-ти юни, имаш и възможността да спечелиш 1 от 4 електрически велосипеда, за да вършиш задачите извън дома бързо, приятно и с грижа към себе си и природата. Научи повече за промоцията тук: 

https://promo.groupama.bg/sweet-home-campaign/


Сподели