Обратно към Блог

Есенна смяна на гардероба – съвети с грижа към теб и околната среда

21 September 2021

Астрономическото лято 2021 официално приключи вчера, а есента вече става все по-осезаема. А това означава, че с или без особено желание, е време да „зазимим“ летния си гардероб и да извадим по-топлите дрехи. Грижата за гардероба ни е свързана не само с купуването и подмяната на едни дрехи с други в началото на даден сезон, тя има своето значение за опазването на околната среда.  

Ето няколко полезни съвета как да подходиш към подреждането и съхранението им с грижа както за себе си, така и за екологичния отпечатък, който оставаме. 

ИЗВАДИ ВСИЧКИ ДРЕХИ

Да, абсолютно всички, до една - и зимните, и летните. Прецени кои от тях ще носиш през следващите сезони и с кои ще се разделиш. Според метода на лайфстайл консултанта Мари Кондо, решението дали да запазиш една дреха трябва да се базира на честния ти отговор на въпроса „Носи ли ми щастие“. Ако е така е повече от ясно, че ще прибереш внимателно дрехата обратно в гардероба си. Ако отговорът обаче е „не“ – може би е време да се разделите.

ДРЕХИТЕ, КОИТО ЗАПАЗИШ

Един от основните съвети за устойчив гардероб е да се грижим за дрехите си така, че те да останат здрави и годни за употреба възможно най-дълго време. За целта има конкретни неща, които можеш да правиш.

  • Не окачвай на закачалка твърде тежки дрехи, за да не се деформират.
  • Използвай парна ютия, тъй като тя е по-щадяща към материите.
  • Изпирай и сгъвай внимателно дрехите за следващия сезон и ги съхранявай на  чисто, тъмно и сухо място.
  • Важно е да не прибираш дрехи с петна по тях, тъй като след месеци „на склад“ премахването им ще е все по-трудно и дори невъзможно. 

ДРЕХИТЕ, С КОИТО СЕ РАЗДЕЛЯШ

В последните 25 години количеството дрехи, закупени в ЕС на човек, се е увеличило с 40%. Всяка година европейците изхвърлят около 11 кг. текстил. За да допринесеш за опазването на околната среда, изхвърляй непотребните дрехи в специалните контейнери за рециклиране или в контейнери за дарение на дрехи на различни благотворителни организации.  Вариант номер 2 е да потърсиш магазини в града ти, които приемат използвани дрехи за рециклиране. А годните за употреба дрехи, с които се разделяш, можеш да продадеш или подариш - в социалните мрежи има няколко групи, посветени именно на това. 

 

ПОДРЕДИ И ОРГАНИЗИРАЙ

Отдели специално място в гардероба си за дрехи „за всяко време на годината“. Така дрехите, които ползваш целогодишно, ще ти бъдат под ръка на удобно място. Останалата част сгъни внимателно и разпредели по рафтовете или закачалки. За да внесеш още по-голям ред, можеш да потърсиш подходящи органайзери. А целият този процес по подреждане на дрехите ни има още един плюс – твърди се, че той ни освобождава от стрес.

.

                

ЗА ФИНАЛ – 5 СЪВЕТА ЗА ЕКО-ГАРДЕРОБ

  1. „Ще го облека ли поне 30 пъти“ – правилото е да избягваме покупки, за които ще отговорим на този въпрос с „Не“.
  2. Започни да залагаш на качество, вместо на количество. Проучи устойчиви марки дрехи и (при възможност) пазарувай от тях.
  3. Удължи живота на дрехите си - научи се да ги поправяш сам или намери добър шивач. 
  4. Не се страхувай от дрехи втора употреба.
  5. Ревизирай финансовата си политика - инвестирай повече в дрехи, които ще носиш често, вместо такива за специален повод.

Сподели