Обратно към Блог

Европейската директивата за ограничаване на пластмасовите изделия за еднократна употреба – кои са те и с какво да ги заменим

18 August 2021

Свръхконсумацията на пластмасови продукти за еднократна употреба днес поставя едни от най-сериозните предизвикателства пред природата и човека. Само в Европа на годишна база се генерират повече от 25 милиона тона пластмаса. В отговор на тази негативна тенденция Директива 2019/904 на Европейския парламент забранява производството на 8 вида пластмасови изделия за еднократна употреба в целия Европейски съюз.

Според определението пластмасов продукт за еднократна употреба е този, който се използва само веднъж, като обикновената продължителност на използването му е за времето от няколко секунди до няколко минути. Съгласно Директивата между 80-85 % от морските отпадъци представляват пластмаса, а 50 % от тях са пластмасови изделия за еднократна употреба. Представяте ли си за какво огромно количество отпадък става въпрос?

Поради многото приложения и сравнително ниската си цена, пластмасовите изделия заливат ежедневието ни, накъдето и да се обърнем.

Ето кои са продуктите, които Директива 2019/904 засяга, както и някои идеи как можем да ги заменим, за да оставяме все по-малък отпечатък върху природата.

Прибори за хранене (вилици, ножове, лъжици, пръчици)

Според нас изобщо не е трудно да заменим неустойчивото потребление с устойчиво такова, когато става въпрос за прибори. Ако планираш да ходиш на къмпинг, пикник или решиш да празнуваш хубавото време с приятели в парка – вече има прибори за хранене за многократна употреба. Най-често срещаните са  тези от бамбук. Разбира се, винаги има вариант и просто да  вземеш прибори от вкъщи.

Съдове за храни и чаши за напитки

Както и при приборите за хранене, тук имаме много алтернативи за съдове за многократна употреба, в които да съхраняваме хапване и напитки, както и еднократни изработени от целулоза, меласа и дори палмови листа.

Сламки и бъркалки за напитки

Можем да свикнем да живеем и без тях, но, разбира се, и за сламките вече се предлагат  устойчиви варианти.  Един от най-интересните, лесни и напълно разградими заместители, които все по-често виждаме  по заведенията, е  на сламки, направени от паста.

Клечки за уши и пръчици за балони

Съвсем спокойно може да оставим балоните и пръчиците за тях в миналото и да черпим вдъхновение за естествени декорации. Клечките за уши  вече се предлагат и във  вариант за многократна употреба, който можем да почистваме след всяко използване. Така отмятаме и един продукт от списъка ни за пазаруване, който вече никога няма да забравяме.

Това са само част от примерите за еко решения, които  вече са навсякъде около нас и е въпрос на време да преустановим старите навици и да се насочим към по-устойчиво потребление.

Като компания, за която устойчивото бъдеще има значение, в Групама насърчаваме  практиките за намаляване замърсяването на околната среда, а един от начините за това е да предлагаме и екологично ориентирани продукти. Един от тях е кампанията GO Green, която създадохме съвместно с ОТП Лизинг. Тя предлага преференциални условия за всички  настоящи и бъдещи собственици на електрически автомобили.

Очакват те до 50% отстъпки и край на вредните емисии. Научи повече ТУК.

С пожелания за безгрижни летни дни и по-устойчив начин на живот!


Сподели