Обратно към Блог

Стъпки към зеленото бъдеще - възобновяемите източници на енергия

29 November 2022

Да бъдем отговорни към планетата, на която живеем, е все по-популярна тема. Четири индикатора, които следят промените в климата, показват, че човешката дейност причинява трайни проблеми в природата. Концентрацията на парникови газове, покачването на морското равнище, покачването на температурата на океана и окисляването му достигат рекордни стойности през 2021 г.

В началото на отоплителния сезон на 2022 г. разглеждаме бонусите и условията за по-„зелена“ енергия, а именно използването на фотоволтаични системи. Накратко, екологични и веднъж поставени, те са устойчива възможност за захранване с електричество.

Слънчевата енергия е най–разпространеният екологичен избор. Панелите обикновено се инсталират на покрива, но можете да ги поставите и в двора си. В зависимост от разположението им ще можете да генерирате около 10 вата енергия с всеки квадратен метър. Съветваме те да се обърнеш към инженер-конструктор, с когото да обсъдиш нуждите и възможностите за захранване с екологична енергия. 

По пътя към по-зелен живот ще трябва да се сблъскаш и с няколко държавни институции. В момента на територията на България, независимо от мощността на инсталациите и използването на възобновяем ток за собствени нужди, е нужно да представиш проект, изработен от специалисти. Процесът отнема около година.

През месец май тази година е внесено предложение за въвеждане на уведомителен режим за създаване на ВЕИ инсталации и все още се очаква той да бъде одобрен.

Възобновяемата енергия е път към бъдещето, чиито първи стъпки можеш да направиш сега. Въоръжен с търпение и желание за по-екологичен свят, да създадеш своята система или парк от фотоволтаични панели. 

Не забравяй, че когато си готов с всички документи и инсталации, можеш да сключиш застраховка, която да осигури максимална защита. Научи повече за нея тук.


Сподели