Обратно към Блог

6 урока по безопасност, когато се учиш да караш ски

26 February 2020

Последният път, когато се качи на ски беше в училище, а може би никога не си. Тези две безобидни летви те ужасяват с всичките обещания за скорост и падания, с които се спускат през съзнанието ти. От друга страна ти е омръзнало да пиеш чай, докато приятелите или половинката ти вилнеят по пухкави, бели писти. Омръзнало ти е да инвестираш в ски ваканция, която за теб е престой в хотел или хижа. Чистият въздух и потенциалното спа са супер, но не са достатъчни. 

Ако си стигнал до тук в мислите си, време е да се научиш да караш ски. За да бъдат първите ти стъпки в карането безопасни, леки и без травми, започни с тези съвети:

  1.       Подготви тялото си с упражнения за ски.
  2.       Подготви и психиката си.
  3.       Избери правилната ски екипировка.
  4.       Избери подходяща писта и сняг за начинаещи скиори.
  5.       Запомни как да падаш със ските.
  6.       Спазвай етикета.
  7.       Бонус: направи застраховка на твоя автомобил. 

 1. Подготви тялото си с упражнения за ски.

Упражнения за крака:

За начинаещите скиори ралото е много важно, така че трябва да подготвиш и краката си. Застани в широк разкрачен стоеж и със стъпала, насочени навътре. Пренеси тежестта на левия крак, а дясното си рамо дръпни назад. Тялото ти ще се извие, а десният крак ще се обтегне в коляното. Повтори същото, като пренесеш тежестта на другия крак. Направи 8 повторения, бягай 7-8 крачки на място и повтори цялата серия още 2-3 пъти от 4 до 6 седмици преди да започнеш да се учиш на ски.

Клековете също са изключително полезни, за да подготвиш ефикасно краката си. Не забравяй, че тук трябва стъпалата и коленете да са успоредни и леко разкрачени, а петите стоят залепени за пода. За разнообразие, може вместо просто да се изправяш, да подскачаш.

Подскоците с усукване са добър начин да тренираш на сухо. Нарисувай мисловна черта на пода. Прибери краката си плътно един до друг и започни да скачаш с къси подскоци в ляво, а после в дясно от чертата. Торсът ти гледа напред и изнасяш единствено бедрата си в ляво и дясно.

Упражнения за координация и баланс:

Постави ластик на глезените, присвий коленете и наведи тялото напред. Премести десния крак с голяма стъпка встрани, а левия – с по-малка. Прави по 6-7 стъпки на страничното ходене с ластици с всеки крак.

Застани пред пейка или стол на един крак, вдишай и започни  да клякаш, докато седнеш. Стегни бедрата си, издишай и се изправи нагоре. Повтори клековете за баланс по 6-7 пъти с всеки крак.

2. Подготви и психиката си за карането на ски

Научи се да релаксираш:

Релаксирането е важен урок за начинаещия скиор. Ако изпаднеш в паника, мускулите ти ще се стегнат и може да си причиниш по-сериозни травми. Започни да медитираш няколко пъти в седмицата за около 20 минути.

Заеми удобна позиция, затвори очи, отпусни мускулите и се фокусирай над дишането си. Избери си къса дума, мантра, която не предизвиква негативни емоции и я повтаряй. Когато започнеш да караш, в дните за каране, прави същото, но за около 5 минути. Когато се почувстваш напрегнат или стресиран, практикувай 3-4 вдишвания и повторения на мантрата ти, за да се успокоиш.

Постави си реалистични цели:

Когато започнеш да се учиш да караш ски, постави си постижими задачи, като това да се спускаш сам по лека писта след 5 дни. Това е важно, за да не се обезкуражиш, а и за да не застрашаваш другите, опитвайки повече, отколкото способностите ти позволяват.

Бори се с вътрешния си глас:

Естествено за хората е да се отдадат на негативни мисли, особено в непознати ситуации. Лесно е, когато снегът е много заледен навън, да си кажеш: „Не искам да падам“ и да се фокусираш на тази негативна мисъл, докато се откажеш. Това, което трябва да направиш в такава ситуация е бързо да замениш негативните мисли с позитивни като: „Падането е нормално, но като задобрея, ще мога да карам с приятелите си.“ Създавайки този навик, ще избегнеш лошите мисли, стреса и потенциалните травми от липсата на фокус.

3. Избери правилната ски екипировка

Панталон за ски и яке:

Избери панталон от непромокаема и дишаща материя. Когато го купуваш, увери се, че има мембрана с воден стълб минимум 5000 мм.

Обърни внимание дали якето ти дава достатъчно свобода на движение. Отново, увери се, че водният стълб е поне за 5000 мм. Ако планираш да караш на по-екстремни минусови температури, тогава избери яке с промазани водозащитени ципове и воден стълб от 10 000 мм.

Термобельо и полар:

Термобельото държи влагата далеч от тялото ти, а поларът е лек и не е обемист, така че върши много по-добра работа от плетен пуловер например, в това да ти даде свобода на движение и комфорт. 

Зимни обувки с мембрана:

Тези обувки са подходящи за ходене по ски пистите, както и за преходи в планината. Може да се ползват дори и при много дъждовно време в града. Тук е добре да инвестираш повече, защото ще ти се отплати. Търси обувки с дишаща и водонепропусклива мембрана, както и със здрава подметка.

Ски, ски обувки и автомати:

Ски обувките са тежки и твърди. Когато ги избираш, поискай да измерят крака ти и да ти дадат модели от различни марки в същия размер, за да видиш кой ти пасва най-добре. Разходи се доста с всеки преди да избереш. Увери се, че няма триене или луфтове. Ако искаш наеми ските си или ги купи на старо, но купи обувките си нови, за да си сигурен, че ще ти паснат точно.

Ако си купуваш ски, избери карвинг ски с малък диапазон на завой (10-14 м). Размерът им трябва да е 10-15 см по-къс от ръста ти.

Автоматите съобрази с теглото си, като отново е добра идея да ги вземеш втора ръка, докато се учиш и експериментираш.

Други задължителни аксесоари за ски:

Не пропускай и дребните детайли като ръкавици с мембрана, ски маска, чорапи за ски, както и каска, която е лека и ти пасва точно, за да има смисъл от нея.

Когато караш, носи си нещо за ядене, вода и компактен комплект за първа помощ. Не забравяй да заредиш телефона си и да запишеш номера на Планинска спасителна служба. 

4. Избери правилната писта и сняг за начинаещи скиори

Докато се учиш, придържай се към учебните писти и зони. Обърни внимание на снега. Според проучвания, мокрият и тежък сняг води до повече и по-тежки падания. Избягвай заледен сняг, защото ще развиеш по-висока скорост, а ските стават по-трудни за контролиране, което води до повече падания и сблъсъци при начинаещи скиори.

 5. Запомни как да падаш със ските

Не закантвай рязко:

Освен ако не те очаква директен сблъсък с обект или човек, не закантвай рязко и необмислено. При висока скорост, може да нараниш сухожилията или коленете си.

Падай с краката напред:

Ако падаш, опитай краката ти да сочат към склона. Това ще предпази главата ти от удари, както и ще имаш по-голям контрол над посоката, в която се пързаляш. Падайки напред, има голям шанс да се претъркулиш, което е по-опасно за главата, врата и гръбнака ти.

Не падай на китки:

Когато падаш, тялото ти инстинктивно може да положи ръцете ти като спирачка. Това може да доведе до травми или счупване вследствие на голямата тежест и скорост, които внезапно натоварват ръцете и дланите. Опитай се да падаш на по-голяма площ от тялото си.

 6. Спазвай ски етикета

Задният винаги пази предния. Тъй като скиорите пред теб няма как да следят тези зад тях, ако забързаш и искаш да изпревариш, трябва да се съобразиш и да предпазваш тези пред теб. Ако видиш някой паднал пред теб, спри и се поинтересувай как е и дали има нужда от помощ.

Никога не спирай в средата на пистата, в тесни участъци, след завой или след започване на стръмнина, както и на което и да било място без пряка видимост, защото тези зад теб няма да го очакват.

Също така е добре да не сменяш посоката си рязко, както и да не заемаш цялата писта като караш от край до край, за да избегнеш сблъсъци.

7. Бонус: направи застраховка на твоя автомобил

Ако си решил сериозно да започнеш да караш ски, тези 6 урока ти дават добра основа. А ние ти даваме и един бонус съвет №7: застраховай автомобила си преди да тръгнеш на път, за да си спокоен за твоята кола и да се насладиш максимално на преживяването. Сега можеш да изчислиш премия и да заявиш полица изцяло онлайн директно през нашата онлайн платформа.  


Сподели