Обратно към Блог

10-те най-често допускани грешки при пътуване

20 February 2019

Пътуването е приключение, което всички очакваме с нетърпение всеки път, когато планираме мечтана дестинация. Покрай еуфорията и всички приготовления, често забравяме за малки, но важни детайли, които могат да помрачат радостта от дългоочакваното пътешествие. Точно затова ви предлагаме списък с едни от най-често допусканите грешки, които можем да избегнем следващия път.

  1. Дръжте документите си отделно от парите

Сигурни сме, че винаги внимавате къде слагате най-ценните си вещи, когато си  стягате багажа за път. Мнозина обаче правят грешката да държат личните си документи в портмонето, с което увеличават значително възможността да ги загубят. Помислете само колко пъти вадите портмонето си, за да платите нещо и колко по-лесно можете да го забравите в някое кафене, на летище и къде ли още не. Затова – документите дръжте на сигурно място.

  1. Проверете кога изтича паспорта ви

Паметта често може да ви излъже, особено когато става дума за това колко време е минало, откакто последно сте си вадили важни документи. Покрай всички задачи, които имате и забързаното ежедневие преди всяко пътуване, се случва да забравите да проверите най-важното – докога е валиден паспорта ви. Ако случайно разберете за това няколко дни преди да заминете, не се тревожете. Има бърза и експресна услуга за вадене на паспорт – за 3 дни или за 8 часа.

  1. Направете си застраховка, за да сте спокойни

Всички се надяваме да не ни се налага да търсим спешно лекар или стоматолог точно по време на нашето пътуване, защото дори и най-малката нужда от лекарска помощ в чужбина  е неприятна и може да ни излезе изключително скъпо. В тези ситуации е хубаво да можете да разчитате на съдействие без да се притеснявате от разходите. Допълнително застраховките при пътуване покриват и отмяна на полети, загубен багаж и други неприятности, които могат да ти се случат на път. Затова не подценявайте нуждата от застраховка и научете повече тук:  https://bit.ly/2Gz3ya7

  1. Проверете плана на мобилния си телефон

Подсигурете безпроблемен достъп до мобилните си данни и възможността да се обадите на близките си, когато пристигнете. Не подценявайте момента, в който е добре да идете до офиса на вашия оператор или да се обадите по телефона, за да разберете какво е включено в плана ви, колко ще ви струва и можете ли спокойно да се обаждате зад граница. Бъдете предвидливи, за да нямате проблеми след това.

  1. Осигурете си повече време между полетите

Ако пътувате надалеч и ви се налага да смените полетите си, никога не подценявайте времето между тях. Всички добре знаем, че понякога има непредвидени закъснения на полетите, които могат да объркат цялото ви пътуване и да стане така, че да изпуснете самолета си, за който отдавна сте си купили билет. По-добре е да чакате повече, отколкото да не успеете да хванете следващия си полет.

  1. Измерете куфара си

Може би поне веднъж сте виждали преразпределение на багаж от разсеяни пътници по летищата, които са забравили да измерят обема и теглото на багажа, който са си заплатили. Преди всяко пътуване внимателно проверете размерите, които ви се полагат към закупения от вас билет. Тази информация можете да видите на самите билети, където подробно е описано всичко, което ви е нужно.

  1. Проверете къде се намира хотелът ви

Понякога в еуфорията покрай това, че сме намерили изключително изгодна оферта за нощувки, забравяме да погледнем детайлно на картата къде точно се намира хотелът ни. Има градове, в които за да стигнете до центъра и всички забележителности, ще са ви нужни повече от час в посока. Други хотели пък се намират в опасни квартали, които е по-добре да избягвате.

  1. Сменете валута предварително

Не разчитайте на това, че ще можете да смените пари на летището. Този вариант винаги е опция, но по-скоро при спешни нужди. Курсовете на летищата са доста по-неизгодни и бихте загубили значителна сума, защото са ви удържали повече заради самата локация на гишето за обмяна на валута. Бъдете подготвени предварително!

  1. Винаги си оставяйте българска валута

Мнозина правят грешката да сменят всичките си левове с валутата на държавата, към която са се запътили. Не правете тази грешка, защото когато се връщате от вълнуващото пътуване, на което сте били, все пак ще ви трябват пари, за да се приберете у дома. Много таксиметрови шофьори приемат евро, но не всички. Да не говорим за други чуждестранни валути, с които изобщо не бихте могли да платите. Последното нещо, което бихте искали е да се прибирате у дома с всичкия си багаж, возейки се в градския транспорт.

  1. Не пътувайте със скъпи вещи у вас

Избягвайте да носите хубави, лъскави бижута или маркова чанта, която се забелязва отдалеч. Въздържайте се да привличате вниманието на джебчиите, които са огромен проблем в почти всяка държава, в която отидете. Пътувайте с по-удобни дрехи, без бижута и излишни вещи – така ще ви бъде удобно и в същото време няма да привличате внимание върху себе си.  


Сподели