Обратно към Блог

7 неща, които не може да носите в ръчния си багаж - Част 1

26 February 2019

Събирането на багажа за предстоящата ваканция или бизнес пътуване може да се окаже доста сложна задача, особено когато не си спомняте кои вещи са разрешени на борда на самолета и кои не. Предварителното планиране и добрата подготовка ще ви спестят много време и главоболия, а и никой не обича да изхвърля любимите си неща само защото ги е забравил в ръчната си чанта, нали? Ето защо сме ви подготвили списък от 7 неща, които в никакъв случай да не взимате със себе си:

  1. Течности над 100 мл

Ако сте решили да вземете с вас цяла бутилка шампоан или плажно масло, по-добре помислете пак и ги сложете в куфара, който ще чекирате. Ако пътувате само с ръчен багаж, по-добре си подсигурете разфасовки от 100 мл, които ви съветваме да опаковате предварително в найлонови пликчета за по-голяма сигурност. Може да се снабдите с празни флакончета, в които да прелеете от вашите любими козметични продукти. Ще намерите цели комплекти за пътуване във всяка дрогерия, както и в по-големите вериги магазини за хранителни стоки. Не забравяйте все пак, че общото количество течности не бива да надвишава 1 л.

  1. Батерии

Ако и вие сте от хората, които носят навсякъде със себе си любимия фотоапарат, то най-вероятно сте решили да се подсигурите и с резервни батерии. Но не забравяйте, че те не са разрешени за пренасяне в ръчния багаж от повечето авиолинии, а и на почти всяко летище има магазин, от който може да закупите нови при необходимост.

  1. Запалими вещества, аерозоли, химикали и експлозиви

На пръв поглед изглежда напълно логично всички гореизброени неща да са забранени за пренасяне на борда на самолет, поради съображения за сигурност, но на всекиго се е случвало несъзнателно да забрави дезодоранта си и да изпадне в неловката ситуация, в която охраната да го изхвърли. Затова бъдете предпазливи и не допускайте тази греша отново.

4. Остри предмети, ножици, и оръжия

Всички остри предмети, които биха могли да наранят останалите пасажери на борда, също са забранени за съхранение в ръчната чанта, но тук малко изключение правят специалните дамски ножички за нокти и за кожички, както и еднократните самобръсначки, ако случайно решите да се приведете в перфектен външен вид по време на полет.

  1. Работни инструменти

Съветваме ви да не взиматепредмети, които могат да застрашат безопасността на пътниците на самолета, включително железни лостове, бормашини и други инструменти, все пак сте тръгнали на пътешествие, а не на ремонтна бригада, нали?

  1. Тъпи инструменти

Оставете у дома всички предмети, които могат да бъдат използвани за причиняване на нараняване при нанасяне на удар с тях, като бухалки  за бейзбол, стикове или палки, както и екипировка за бойни изкуства и други подобни. И без друго няма да имате място в ръчния багаж за тях, а и едва ли ще ви потрябват.

  1. Алкохолни напитки над 100 мл.

Много хора обичат да носят алкохол за подарък на приятели зад граница, но би било добре преди да го купите да се уверите, че не сте превишили разрешеното количество, което отново се равнява на 100 мл за ръчен багаж. Така че, ако не разполагате с куфар за чекиране, то може би едно магнитче или друг сувенир, би бил по-добра идея.

Тук изключение правят т.нар. “duty free shops”, от които може да закупите алкохол, който да пренесете с вас на борда, стига да е опакован според изискванията на авиолиниите, с които летите.

Имайте предвид, че всяка самолетна компания има свои установени правила, които е хубаво да проверите преди полет, за да сте сигурни, че пътуването ви ще мине по план, но не забравяйте да си вземете доброто настроение - за него забрани няма! :) А в случай че искате да подсигурите личните си вещи, изберете застраховка “Помощ при пътуване” от Groupama, която предлага разширено покритие при загуба на личен багаж и възстановяване на разходи за откраднати и изгубени документи.


Сподели