Обратно към Блог

5 съвета как да защитите дома си от крадци, когато сте на ваканция

23 June 2017

Със сезона на пътуванията и ваканциите, идват и вълнуващите емоции. За да не попречите на летните изживявания, трябва да гарантирате сигурността както на себе си, така и на дома си. Това е така именно заради сезон като лятото, в който се активизират не само ваканционните настроения, но и крадците.

В днешно време, кражбите зачестяват и поради факта, че престъпниците се ориентират чрез социалните мрежи за това, дали сте вкъщи или сте на екзотична дестинация.

За да сте спокойни, дори и когато сте извън дома си,имуществена застраховка  „Любим дом“  ви дава сигурност в случай на злоумишлени действия на трети лица или кражба.

Но за да избегнете подобни неприятни ситуации, ви предлагаме 5 полезни съвета, благодарение, на които ще предпазите дома си от неканени гости:

1. Публикувайте снимки в социалните мрежи, след ваканцията си, а не по време

В днешно време социалната медия се е превърнала в начин да следим голяма част от живота на хората, в това число и кога са извън страната, посещавайки туристически забележителности. Точно тази практика всъщност се явява опасна, тъй като крадците следят именно в мрежата, дали скоро ви предстои пътуване или не, както и кога обикновено сте си вкъщи и кога – не. Затова ви препоръчваме, да се въздържите от публикуването на снимки от почивката си, както и от публично споделяне на информация къде ще пътешествате и кога. 

2. Използвайте малки хитринки

Да оставите цялата къща тъмна за няколко дни е нещо, което определено ще предизвика интереса на крадците. Постарайте се да инсталирате умни осветителни тела, които се включват през определен период от време. Всъщност, технологиите позволяват да контролирате активността на осветлението у дома, дори чрез смартфона, докато сте далеч от жилището си.

3. Бъдете предпазливи с предварителното разпространение на информация

Това, че ще сте извън страната, често изисква да изпращате предупредителни имейли в офиса, за предстоящия си отпуск. Бъдете внимателни обаче, кой може да има достъп до тези мейли и какъв може да интереса му. Препоръчително е да не давате излишни конкретики, каква е причината за отсъствието ви от работа.

4. Изключете автоматичното отбелязване на местоположението си

Разбира се, отново се връщаме към темата с публикациите в социалната мрежа, които имат опцията да показват и актуалното ви местоположение. Вече знаете по какви причини, това не е разумно решение, дори и когато не сте на далечно пътешествие.

5. Предупредете съседите

Ако наистина имате доверие на съседите си, то е добра идея да им споделите, че няма да сте в страната за определено време. Така, те ще могат да наглеждат дома ви и да сигнализират полицията, ако забележат нещо съмнително.

Не пренебрегвайте тези лесни и ефикасни тактики, с които можете да подобрите протекцията на жилището си и да имате една, лишена от притеснения, ваканция. 


Сподели