Обратно към Блог

Топ 6 неща, които трябва да знаеш преди да тръгнеш за Пътя към Сантяго

13 September 2019

Buen Camino, пътешественико!

Днес ти предлагаме заедно да поемем по стъпките на пилигримите. И най-богатият речник не е достатъчен, за да ти разкажем за живописния Камино де Сантяго, но пък ще се постараем да те подготвим за всичко необходимо през следващите 800 километра. Ultreïa!* 

Пътят към Сантяго е класифициран като част от паметниците на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Той представлява около 1500 километрова мрежа от поклоннически пътища, които водят до едно единствено място - катедралата „Свети Яков“ в град Сантяго де Компостела, Галисия, Испания. Смята се, че именно там са положени мощите на Яков Зеведеев, християнски светец и един от дванадесетте апостоли на Христос. 

Избираме най-известния маршрут - Камино де Франсес. Тръгваме от Сен Жан пиед дьо Порт, малко градче във Франция, и вървим дълго през Пиренеите от изток. След това продължаваме на запад по планинската верига и прекосяваме цяла Северна Испания чак до Сантяго де Компостела, за да извървим най-значимото поклонение в своя живот. 

Ако се чудиш кои са нещата, които непременно трябва да знаеш преди да се впуснеш в това приключение, не спирай да четеш.

1. Пътешествието до Сантяго де Компостела е с различна продължителност за всеки поклонник. Но средно отнема между 25 и 40 дни, в зависимост от това по колко километра можеш да изминеш на ден. А за да се счита светото поклонение за успешно, е необходимо да изминеш поне 100 км пеша или 200 км с велосипед или на кон. При справяне с това предизвикателство, ще получиш пилигримски сертификат, наречен “компостел”, който ще удостовери това физическо и духовно пътуване.

2. В началото на Камино ще получиш пилигримски паспорт, наречен “креденсиал”. Паспортът ще ти осигури правото да отсядаш в специални поклоннически подслони (албегрета), които са разположени навсякъде покрай пътя към Сантяго. Те наподобяват хостели, а нощувката в тях варира между 5 и 15 евро. А в някои албегре преспиването е на принципа на дарението на добра воля - всеки може да остави колкото пари реши в замяна на легло и вода.

3. Официалните символи на Камино, които ще те ръководят по време на пътуването, са жълтата стрелка и мидата на Свети Яков.
Жълтата стрелка може да срещнеш навсякъде - върху стълбове, дървета, камъни, върху указателни табели и дори върху земята. Тя ще ти показва правилната посока. А още в самото начало на поклонничеството, всеки пилигрим получава и окачва върху раницата си голяма мида - отличителен знак за всички пътешествениците, осмелили се да тръгнат към земите на Сантяго де Компостела. Мидата, по подобие на жълтите стрелки, също се използва за ориентир и маркировка по протежението на пътя. Така че вероятността да се загубиш е минимална.

4. Най-ценното притежание по време на Камино де Сантяго е раницата. Някои пилигрими метафорично я сравняват с дом, в който има всичко, което ще ти е необходимо през дългите дни на поклонничеството. Точно затова е от изключително значение да подготвиш багажа си добре и да планираш какви вещи да вземеш със себе си. Облеклото и екипировката могат да варират, в зависимост от сезона, но тежестта на всичко не бива да надвишава 10 процента от цялото ти тегло, защото пътят е дълъг и изморителен сам по себе си. Съветваме те да не носиш излишни и прекалено скъпи неща. Необходими са ти само няколко чифта дрехи и бельо. Все пак в албергетата ще имаш възможност да изпереш всичко. Подготви си удобен чифт обувки, шапка или кърпа за глава, бутилка за вода и малко храна за презареждане по пътя, а защо не и испански разговорник.

5. По време на пътуването ще имаш две възможности за хапване - да пазаруваш от малки местни магазини и супермаркети или да се храниш по заведения. Първият вариант, разбира се, е доста по-бюджетен. Имай предвид, че почти всеки магазин разполага със специално отделен кът, в който се предлагат локални фермерски продукт, така че дори и да избереш тази опция за прехранване, ще имаш възможност да се докоснеш до тайните на испанската кухня. Ако пък си от любителите на храненето по ресторанти, то не пропускай да опиташ типичния испански омлет с лук и картофи “tortillas de patatas” или “bocadillos” - сандвичи с прясно изпечена франзела, колбас и сирена.

6.  И както всяко пътешествие Камино също има своята крайна точка - катедралата в Сантяго де Компостела. След много приключения и дълги дни на ходене или каране на колело, най-накрая ще достигнеш до заветната точка, където ще те очаква тържествена меса в съпровод на орган и хор. Там ще може да се поклониш пред мощите на Св. Яков. А след това и да получиш своят компостел за успешното изминаване на твоето Камино.

Камино де Сантяго е много повече от екскурзия до непознати земи. Камино е физическо и духовно пътуване, което ще помниш дълго, след като си се прибрал у дома. По време на него ще срещнеш много нови приятели, ще опознаеш чужди култури, ще предизвикаш себе си и ще надмогнеш много от скритите си страхове.
Обещаваме, че това пътешествие си заслужава да бъде предприето поне веднъж в живота, а няма по-подходящ момент от сегашния, нали така?


Ако всичко, което прочете досега, те заинтригува, не отлагай и започни да организираш и своето Камино.

*бел. ред. - заимстван от латински, поздрав на пилигримите, който насърчава спътниците да продължат “отвъд” самото пътешествие


Сподели