Обратно към Новини

Над 60 служители на Групама вече са обучени да оказват първа помощ

21 October 2022

"Нямаше нещо, което да не беше полезно и смислено. Не бих искал да ми се налага да използвам наученото, но поне вече съм доста по-подготвен и ще мога да реагирам адекватно, да окажа първа помощ на човек в нужда". Това сподели служител на Групама, за обучението, което премина за оказване на първа помощ. Вече над 60 служители на компанията преминаха през задълбочен курс за оказване на първа помощ, който Групама организира в рамките на програмата си за социална отговорност "Спасители на животи".

Под 30% от българите са преминали обучение по първа долекарска помощ, а някои са се обучавали преди повече от 20 години. В същото време статис­тиката сочи, че дори и най-бързите ли­нейки в Европа пристигат на мястото на инцидента за не по-малко от 5 до 8 минути. При животозастрашаващи инциденти (човек в безсъзнание, човек с внезапно спряло сърце, силно кръвоте­чение) първите 3 минути са решаващи за пострадалия. 

Затова Групама започна кампания "Спасители на животи" за подготовка за оказване на първа помощ, като в #GroupamaBulgaria обученията вече започнаха в партньорство с Български Червен кръст (Bulgarian Red Cross). Целта е до края на годината поне 140 служители на компанията да се научат да разпознават първите признаците на животозастрашаващи ситуации като сърдечен пристъп или инсулт, да могат да реа­гират адекватно, когато човек се за­душава, има силен кръвоизлив или е в безпомощно състояние.

"Мислех, че имам спомени от курса, който карахме задължително за шофьорска книжка, но се оказа, че съм забравила много от нещата. Тези знания трябва да се опресняват. Защото при възникнала ситуация, стресът е голям и трябва да си доста добре подготвен, за да си адекватен, за да помогнеш наистина, да спасиш живот", коментира Кристина Гагова, мениджър "Маркетинг и Комуникации", която също премина през обучението.

Програмата „Спасители на животи“ се осъществява във Франция, Гърция, Италия, Тунис, Турция, България, Китай, Унгария и Румъния и цели повишаване на информираността и практически обучения за оказване на първа помощ. Всички международни филиали на френската банково и застрахователна група обединяват силите си, за да изпълнят една обща цел: да се обучат 1 милион души за оказване на първа помощ.

Вижте още за програмата „Спасители на животи“ тук


Сподели