Обратно към Блог

12 цели за по-устойчиво бъдеще

29 December 2021

Краят на всяка година идва с поставянето на нови цели за следващата. Спортът, правилното хранене и добрата организация в личния и служебния живот са константите на всички новогодишни обещания. Казваме голямо БРАВО на всеки от вас, който не ги забравя и успява да ги прилага в ритъма на ежедневието си. Тази година новогодишните обещания на Групама са насочени изцяло към опазването на околната среда – тема, която е колкото глобална, толкова и много лична, защото касае всеки един от нас. Споделяме ви нашите 12 цели, с които вярваме, че можем да направим ежедневието си по-устойчиво и екологично. 

ЦЕЛ 1: ДА НАМАЛИМ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ПЛАСТМАСАТА

Ограничаването на пластмасата става все по-важно. Само в Европа за година се генерират повече от 25 милиона тона пластмаса. Има обаче някои простички неща, които можем да правим в ежедневието си, за да не допринясаме за тези цифри. Като, например, да носим винаги платнена торбичка за пазар, вместо всеки път да купуваме найлонова. Няма да ни коства много усилия и да рециклираме битовия си отпадък вкъщи.

ЦЕЛ 2: ДА РЕЦИКЛИРАМЕ

Проучвания показват, че рециклирането може да доведе до понижаване на потреблението на енергия и суровини с от 70% до 90%, както и до спестяване на ценни ресурси. Оказа се и, че всеки тон рециклирана хартия предотвратява изсичането на 13 дървета, а рециклирането на един тон пластмаса може да осигури електричеството на едно българско семейство за две години.

Какви материали и как можем да рециклираме – можете да си припомните тук.

ЦЕЛ 3: ДА ИЗКЛЮЧВАМЕ ЕЛЕКТРОУРЕДИТЕ ОТ КОНТАКТИТЕ

С изключването на електроуредите от контактите намаляваме не само сметката си за ток, но и въглеродния си отпечатък  

Зарядни за телефон, компютри и/ или монитори са едни от най-често използваните в ежедневието ни. Не забравяйте да ги изключвате, поне когато няма да сте в офиса или ще работите от вкъщи. Така не само пестите енергия, но и намалявате въглеродния си отпечатък върху ресурсите на планетата. Не забравяйте да изключвате от контакта и зарядното за мобилния си телефон. Друг начин да сте съпричастни към темата е и да участвате в ежегодното събитие „Часът на Земята“ - една от най-мащабните акции, посветена на опазването на планетата, по време на която милиони хора по цял свят символично изгасят осветлението в домовете си, а знакови сгради затъмняват фасадите си.

ЦЕЛ 4: ДА ПОЧИСТВАМЕ ДОМА СИ С МИСЪЛ ЗА ПРИРОДАТА

Освен генерирането на пластмасови отпадъци, използването на почистващи препарати е също толкова вредно за околната среда заради химическия им състав. За щастие, вече има и по-щадящи начини за почистване, които зависят от личния ти избор и съзнание за отговорност. Това, което можеш да направиш, е да избираш  екологични препарати за почистване вместо масово произведената битова химия. Винаги има и вариант да си приготвиш  домашни почистващи препарати – в интернет има множество рецепти за такива със съставки, които ще откриеш в кухнята си като: сода бикарбонат, оцет, лимонов сок. Екологичен начин да поддържаш хигиената в дома си е почистването с пара, тъй като то не изисква използването на препарати.

ЦЕЛ 5: ДА БЪДЕМ ЕКО В ОФИСА

Навиците ни за еко поведение са важни не само вкъщи, но и в офиса.
Дори и да изглежда по-трудно за организация, еко поведението на работа също е възможно. Ако си от хората, които си носят домашна храна, използвай стъклена кутия, вместо пластмасова. Би могъл да оставиш в офиса и своя любима стъклена чаша - стъклото може да се рециклира многократно, а една рециклирана стъклена бутилка спестява електричеството, необходимо на един телевизор да работи 1.5 часа. Ограничи и използването на хартия. Принтирай само в краен случай, печатай двустранно, а използваната хартия рециклирай. Статистиката показва, че 1 тон рециклирана хартия спасява ок. 13 дървета, 31 хил. литра вода и 2,5 барела нефт.

ЦЕЛ 6: ДА ПАЗАРУВАМЕ УСТОЙЧИВО

Пазаруването от малки, местни производители, е още един начин за опазване на околната среда. Когато избираш локално произведени продукти, намалява необходимостта от транспортирането на стоки от други държави, а това има пряко влияние върху ограничаване на замърсяването на въздуха от превоза и използването на гориво. В същото време, когато пазаруваш продукти от региона, в който живееш, подпомагаш икономическото му развитие.

ЦЕЛ 7: ДА ИЗЧИСЛИМ ВЪГЛЕРОДНИЯ СИ ОТПЕЧАТЪК

В ежедневието си редовно използваме множество продукти от неекологични материали, а традиционни дейности като шофиране, използване на електричество, вода, хартия и други консумативи имат пряко влияние върху околната среда, което често ние не съзнаваме или за което дори не знаем. Можеш обаче да разбереш какъв е приблизителният ти въглероден отпечатък, като го изчислиш. В интернет има множество такива „калкулатори“. Съветваме те да го направиш.  Резултатите вероятно ще те изненадат, като, в същото време, ще ти дадат идеи как да направиш ежедневието си по-устойчиво и природосъобразно.

ЦЕЛ 8: ДА ХОДИМ ПОВЕЧЕ ПЕША

Всички знаем, че ходенето пеша е изключително полезно за здравето, а здравни институции ни съветват да изминаваме средно между 8 хил. и 10 хил. крачки на ден. И тъй като в този случай слизаме от автомобилите си, това има пряко влияние и върху природата. Помислете дали не бихте могли да ходите пеша до работа. Ако това е невъзможно, измислете си маршрут, който можете да минавате пеша и след работа. Правете минимум 1 час разходка пеша през уикенда.

ЦЕЛ 9: ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ПОВЕЧЕ ЗЕЛЕНИ ПРИЛОЖЕНИЯ

В интернет вече има множество сайтове, които ти дават полезна информация, свързана с опазване на околната среда. Чрез тях, например, можеш да провериш местоположението на контейнери за разделно събиране, да сигнализираш за места, които трябва да бъдат почистени, както и ти самият  да се включиш и помогнеш.  Има и такива, чрез които можеш да разбереш и кои марки дрехи работят с устойчиви материали.

ЦЕЛ 10: ДА РЕЦИКЛИРАМЕ СТАРИТЕ СИ ДРЕХИ

Оказва се, че текстилната индустрия е един от най-сериозните замърсители за околната среда. Едно от доказателствата - за производството само на една тениска са необходими 2 700 л. вода – количеството питейна вода, което човек потребява за две години и половина. В същото време, по данни на Европейския парламент от 2021 г., средностатистическият европеец  купува 26 кг. текстил на година и изхвърля 11 кг.

Това, което всеки от нас може да направи, за да минимизира тези стряскащи цифри, е да пазарува дрехи от екологични или рециклирани материали, когато е възможно. А дрехите, които по една или друга причина не желаеш да носиш повече, можеш да продадеш или дариш, вместо да изхвърляш или просто да заемат място в гардероба ти.

ЦЕЛ 11: ДА ВНИМАВАМЕ С ПЕРИЛНИТЕ ПРЕПАРАТИ

Перилните препарати са поредният доказан замърсител за околната среда, тъй като могат да съдържат вещества, които не са напълно или лесно биологично разградими. И в този случай има екологични практики, които са въпрос само на добро желание от наша страна, а, в същото време, биха имали огромен ефект за опазване на околната среда. Едно от най-простите неща е да използваш т.нар. суперкомпактни перилни препарати, които са с намалено тегло и обем на дозата за едно пране. Важно е също и да не слагаш по-голямо количество препарат от препоръчаното. Обръщай внимание на температурата за пране - препоръчваната е 40 °C, избирай и по-кратки програми.

ЦЕЛ 12: МИСИЯ ЕКО КОЛЕДА

В последната си статия споделихме няколко съвета как празничната еуфория може да бъде и екологично съобразна.  Изборът на елха, подаръци, видът украса, пазаруването на хранителни продукти и дрехи е в основата на едно по-осъзнато потребление, което можеш да си припомниш тук.

 

ПОЖЕЛАВАМЕ ВИ ЩАСТЛИВИ, СПОКОЙНИ И ПО-УСТОЙЧИВИ ДНИ ПРЕЗ 2022 Г.!


Сподели