Обратно към Блог

Видове пластмаса и как да я рециклираме

06 October 2021

Употребата и рециклирането на пластмаса е еднo от най-сериозните предизвикателства, пред които е изправено човечеството днес. Статистиките за замърсяването с този материал са все по-стряскащи и определено са сериозен повод да помислим как да адаптираме ежедневието си към грижата и опазването на околната среда.

Ето няколко факта: 

  • 367 млн. т. пластмаса са произведени през 2020 г.
  • Поне 8 млн. т. от нея са завършили жизнения си цикъл като отпадък в океана.
  • Ако не се предприемат драстични мерки, количеството  пластмаса в океана ще достигне до 29 млн. т. до 2040 г.
  • Процесът на разграждане на някои видове пластмаса може да отнеме до 1000 години. 
  • Част от пластмасовия отпадък попада във водата, храната, както и във въздуха. Т.е. замърсяването на планетата с пластмаса е пряко свързано и със здравето на хората и животните.

Въпреки че големите промени за опазването на околната среда са зависими от правителствени и бизнес регулации, както в регионален, така и в световен мащаб, всеки един от нас също има своята изключително важна роля в този процес. Навикът да рециклираме е  един от основните, с който можем участваме пълноценно в него. За съжаление, не всички пластмаси, които използваме в ежедневието си, могат да бъдат рециклирани. Ето кои са видовете пластмаса и кои от тях могат да се преработват повторно, а кои – не.

Всички виждаме този символ непрекъснато, но знаем ли какво точно означава? На практика, числото в  средата на знака ни дава информация за вида на пластмасата.

1 - PET (Полиетилентерефталат)

Най-често срещаната форма на този вид пластмаса са бутилките за безалкохолни напитки. От този материал се произвеждат и още някои кутии за храна и опаковки. Този вид пластмаса се рециклира, затова е важно да го събираме разделно и да изхвърляме в съответния контейнер.

2 - HDPE (Полиетилен с висока плътност)

Това са предимно опаковките от козметика (шампоани, душ гелове и др.) и почистващите препарати. Това е доста по-здрава и дебела пластмаса от PET, но също подлежи на рециклиране.

3 - PVC (Поливинилхлорид)

Този вид пластмаса е широко използван в строителството, но от него се произвеждат и бутилките за олио, опаковките за месо и някои опаковки за нехранителни продукти. Този вид пластмаса не се рециклира, затова е силно желателно да избягваш потреблението му в ежедневието. 

4 - LDPE (Полиетилен с ниска плътност)

От него се произвеждат масово използваните торбички с подсилена и външна дръжка за еднократна употреба, както и домакинско фолио и меки опаковки. Поради своята повишена гъвкавост и намалена здравина този вид пластмаса се рециклира трудно.

5- РР (Полипропилен)

Това е вторият най-произвеждан вид пластмаса. Това са продукти като сламки, пластмасови чинии и чаши и пластмасови продукти за многократна употреба. Голяма част от маските за еднократна употреба също попадат в тази графа. Този материал се рециклира трудно и неслучайно е обект на забрана на директивата на ЕС за ограничаване на пластмасови изделия за еднократна употреба.

6 - PS (Полистирен)

Или известен повече във формата си на стиропор. Това е един от най-сериозните замърсители на околната среда. Той често се озовава в домовете ни под формата на кутии за яйца, кофички за кисело мляко, чаши за напитки и опаковки за храна. Широката му употреба се дължи основно на ниската му цена, но, за съжаление, този материал не се рециклира.

7 – Други

Ако пластмасата не може да бъде идентифицирана като вид от горепосочените, тя попада в тази група. Съществуват множество вариации на пластмасови продукти, произведени от 2 или повече вида пластмаса, което прави рециклирането невъзможно, тъй като не всички пластмаси са рециклируеми или изискват специфична технология на рециклиране.

               

ГРУПАМА СЪВЕТВА:
1. Обръщай внимание на номера в знака за рециклиране.
2. Ако номерът е 1 или 2, винаги изхвърляй тази опаковка в контейнера за рециклиране.
3. Измивай опаковките преди изхвърляне, тъй като замърсените продуктите не могат да бъдат рециклирани.
4. Смачквай или нарязвай пластмасовите отпадъци – така заемат по-малко място и са по-лесни за транспортиране.
5. Силно ограничи или напълно спри потреблението на торбичките за еднократна употреба. Винаги имай под ръка платнена за многократно ползване.
6. Проучи как можеш да ограничиш или да заместиш изцяло потреблението на останалите видове пластмаса с по-екологичен вариант. За още умни идеи прочети нашата статия по темата.

Сподели