Обратно към Новини

С подкрепата на Групама река Банщица вече тече чиста след тонове изхвърлен боклук

21 October 2022

Един тон рециклируем отпадък (пластмаса, стъкло и метал) и още 6 тона битови боклуци – това събрахме от река Банщица, която почиствахме заедно с други над 100 доброволци на 17 септември в рамките на инициативата „Да изчистим България заедно“. Част от екипа на Групама, заедно със своите семейства, се включиха в проекта на партньорите ни от Harmonica organic foods под надслов „Чиста Струма“ и въпреки лошото време, почистваха цял ден река Банщица - един от притоците на Струма.

Групама направи и дарение към Harmonica, благодарение на което беше наета техника, с чиято помощ в периода са събрани и извозени още над хиляда тона боклуци.

Можете да видите видеото от събитието по почистване на река Банщица с доброволци на 17 септември тук.

Банщица е една от най-замърсените реки в района на Кюстендил, а отпадъците попадат и в река Струма. Усилията на доброволците и почистването на ръка, отстранили над 7 тона боклук, се оказаха недостатъчни. Затова се наложи да се пристъпи и към по-трудния, но и по-ефективен начин за справяне със станалите част от същността на реката отпадъци – почистването с техника. За общо 120 часа в рамките на две седмици с помощта на багери и камиони са извозени по първоначални разчети над хиляда тона отпадъци.

Сега водата в река Банщица тече по-чиста и свободна. За да се запази това постижение, се планира поставяне на съоръжение за улавяне на отпадъка в самата река Банщица. От Harmonica проучват възможности за допълнителна дотация на връщаната за рециклиране пластмаса в пунктовете в града. Планират се и възможни действия за подобряване на ситуацията с отпадъка в квартал „Изток“ и потенциална защита на река Банщица от ежедневно генерирания битов отпадък на място.

„Изказваме най-искрената си благодарност за подкрепата, която ни оказвате. Вярваме, че заедно ще постигнем явни и устойчиви резултати“, написаха от Harmonica до Групама.

Ние също благодарим за отдадеността и усилията на всички, които се включиха в инициативата.


Сподели