Обратно към Блог

3 идеи за пътуване в страната през есента

17 October 2019

Есента е вече тук и носи със себе си много нови приключения. Макар и дните да са по-кратки, а вечерите по-хладни, все още имаш възможността да си откраднеш някой споделен уикенд с любимите хора. А какъв по-добър начин да се порадваш на последните слънчеви лъчи и топли есенни дни от пътешествие из страната. А ето кои дестинации подбрахме точно за теб:

1. Лещен 

Първата дестинация, която непременно си струва да посетиш тази есен, се намира в Югозападна България. На склона за Западните Родопи в община Гърмен се е сгушило китното планинско селце Лещен. Ако си любител на красивата природа, спиращите дъха панорамни гледки, автентичната архитектура и полъха от миналото, то непременно ще останеш очарован от това местенце. 

Aвтентичният курорт се намира в близост до гръцката граница и само на около 200 км с кола южно от София. В Лещен може да намериш чудесни места за нощуване. Над 15 стари реставрирани къщи предлагат уют и модерен комфорт, съчетан с характерната за района възрожденската атмосфера. Кацнала на един от хълмовете на Лещен, ще откриеш известната Глинена екокъща - уникална постройка, идеална за романтична и спокойна почивка, далеч от натовареното ежедневие на града.
Местността предлага на своите посетители приказни екопътеки, които са чудесна опция за разходка сред природата. Може да посетиш резервата “Тъмната гора”, тракийските светилища “Козият камък” и “Черната скала”, както и каньона на река Канина. А защо не и да си спретнеш едно джип сафари?
Съветваме те, ако имаш достатъчно време, да съчетаеш пътуването си до Лещен с посещение до Ковачевица, която се намира само на 10 км разстояние от китното планинско селце.

2. Меандрите на река Арда

Продължаваме да преоткриваме красотата на Родопа планина. Следващата дестинация е сред любимите ни в местността и няма как да не я споделим с теб. Меандрите на река Арда са смятани за един от най-красивите природни феномени в България. Тези красиви завои по самото поречие на Арда са създадени, заради силно изразения планински характер на реката. Местността е подходяща за риболов или пикник сред природата.
Най-известният и леснодостъпен сред многобройните меандри се намира на пътя между град Маджарово и село Бориславовци. На това място реката прави 180-градусов завой, който образува невероятно красив пролом с форма на подкова. Близо до самото шосе има малко уширение, където спокойно може да спреш с автомобила си, за да се полюбуваш на красивата гледка и да направиш панорамни снимки. Малко по-нататък в посока Бориславовци ще откриеш каменна маса с две пейки, идеални за семейно хапване сред природата. Обещаваме, че ще се влюбиш в това райско кътче, така че не пропускай да го посетиш.


3. Водопадите на Костенец

Само на 80 км от шума на София в полите на Рила планина, близо до град Костенец, се намира и следващата ни спирка - село Костенец. То е известно с красивата си природа, зелени прохладни гори и величествени водопади, които са леснодостъпни дори и за неподготвени туристи. Съветваме те да следваш обозначителните табели, които сочат пътя за Вили Костенец и Водопада Костенец, за да стигнеш до широк паркинг с чешма, където може да оставиш своя автомобил. Оттук нататък започва и истинското приключение. 

Разходките в този район са изключително приятни, особено през есенния сезон, заради красивите живописни картини, които рисува природата. Само на няколко минути от паркинга се намира водопада на Костенец, който е с височина около 10 метра.
В местността може да посетиш и още един водопад, наречен Скаловитец. До него се стига за около 40 минути с лек ход. Пътят към него е маркиран с обозначителни стрелки, така че няма как да се загубиш, а гледката към водопада си заслужава този прехода. Имай предвид, че връщането обратно отнема мъничко повече време, тъй като стръмното слизане, трябва и да се изкачва все пак. Не пропускай да опиташ и от автентичните български гозби, които се предлагат в местните ресторанти около Костенец.

Ако вече избра следващата дестинация за бягство от града и нямаш търпение да потеглиш към нея, не забравяй да се заредиш с добро настроение и да осигуриш повече сигурност на пътя за теб и твоя автомобил! Научи повече за каско “Престиж” тук.


Сподели