Обратно към Блог

3 музея, които да посетиш през уикенда

25 November 2019

През някои уикенди обичаме да се излежаваме до късно в леглото с чаша ароматно кафе и интересна книжка в ръка. Но има и такива, в които авантюристичният ни дух е по-буден от всякога и нямаме търпение да потеглим към следващото приключение с приятели. 

Ако и ти се чудиш как да разнообразиш почивните си дни, имаме нещо за теб. Подбрахме 3 дестинации с 3 интересни музея, които си струва да посетиш:

Музей на киселото мляко в село Студен извор

Наскоро разбрахме за това местенце и тъй като винаги сме били любители на българското кисело мляко, решихме да потеглим на запад към село Студен извор, община Трън. В тази китна местност се намира и създаденият през 2007 г. Музей на киселото мляко. Там може да научиш много любопитни факти за историята и традициите за приготвяне на кисело мляко, както и за откривателя на бактерията Lactobacillus bulgaricus - д-р Стамен Григоров.
Музеят на киселото мляко е разположен в красива спретната двуетажна възрожденска къща. Ще я познаеш по българския трибагреник и красивите цветя. На първия етаж ще се натъкнеш на експозиция с интересни предмети, използвани в миналото за приготвяне и съхранение на киселото мляко в домашни условия. Също така може да видиш и автентични женски носии от Трънско. На втория етаж ще откриеш историята на киселото мляко, представена по изключително интересен начин - чрез малки фигурки и макети, които разказват как то достига до нашата трапеза.


Екомузей - град Русе

Насочваме се към най-големия град, разположен по поречието на река Дунав, а именно град Русе. Той е известен със своята красива архитектура в стил барок и рококо от края на 19 и началото на 20 век. Градът предлага на своите посетители множество развлечения и забележителности като “Пантеона на Възрожденците”, крепостта “Сексагинта Приста”, Русенската опера и много други. 

Но ние сме тръгнали към едно точно определено място, което от доста време буди нашия интерес - Екомузеят с аквариум. Той е разположен в четириетажна сграда, а на всяко едно ниво от нея може да се запознаеш с разнообразието на животинските видове, които са обитавали местността, да разгледаш богата колекция от вкаменелости и диорами, които представят животни в реалната им среда. Едно от най-любопитните неща, които може да видиш в музея е експозицията с праисторически животни. Струва си да видиш внушителния макет на космат мамут в реални размери, както и единствената по рода си запазена част от долната челюст на мамут в света.

Етнографски музей на открито “Етър” - град Габрово

Приготви се да се пренесеш в света на възрожденските българи. В свят, където традициите и ценностите са били на висша почит, а занаятите са се предавали от поколение на поколение.
Пристигаме в столицата на хумора и сатирата - град Габрово, който е известен и като най-дългия в България - цели 25 километра. Само на 8-9 километра от него се намира едно от съкровища, съхранили бита и българщината през годините - единственият по рода си етнографски музей на открито - “Етъра”. 

Той посреща стотици туристи всяка година, дошли да се докоснат до вече почти забравените занаяти у нас като гайтанджийството, грънчарството, хлопкарството, шекерджийството, бакърджийството, кожухарството.
В етнографския комплекс ще имаш възможността да се разходиш по централната търговска улица или т. нар. “чаршия” със занаятчийски работилници, да се потопиш в културата на българите от онова време и да видиш на живо работата на майсторите от региона. Също така, ако желаеш може да закупиш част от творенията им, а и да опиташ вкусните захарни петлета, локум, известното “бяло сладко” и прясно изпечените уханни симидчета.

Накъдето и да избереш да потеглиш през уикенда, приятното прекарване е гарантирано, щом си с добра компания и зареден със свежо настроение. Но не забравяй да подсигуриш своя автомобил, с Каско “Престиж” , за да  пътуваш спокойно.


Сподели