Обратно към Блог

4 книги, които да вземеш с теб при следващото си пътуване

12 August 2019

Август е вече тук, лятото е в разгара си и най-сетне дойде време за заслужена почивка. Ако си решил да прекараш своята, акостирал на някой плаж в хоризонтално положение с коктейл в едната ръка и книга в другата, то ние имаме нещо точно за теб. Не пропускай да прочетеш кои са четирите книги, които да вземеш при следващото си пътуване, за да се заредиш със свежо и слънчево настроение.

1. “Яж, моли се и обичай” - Елизабет Гилбърт

“Яж, моли се и обичай” е книга за себепознанието и търсенето на истинския смисъл на живота, която оставя дълготраен отпечатък у всеки, който се докосне до нея. Елизабет Гилбърт майсторски изгражда сюжета на романа, като разказва своята лична история и вплита в нея низ от чувства и душевни метамарфози, които ще те пренесат в друго време и пространство. 
След своя тежък развод, главната героиня е на кръстопът, който я отвежда до едногодишно пътешествие, което ще я промени завинаги. Нейното приключение започва от романтична Италия, където вкусната храна за тялото и душата, изкушава от всеки ъгъл. След това Елизабет прекарва четири месеца в ашрам в Индия, където намира просветлението в простотата на живота. И накрая стига до екзотичните земи на Бали, където преоткрива истинския път към себе си, покоя и хармонията. А финалът...финалът се помни дълго, след като си затворил и последната страница на романа.

Тази книга несъмнено дава много отговори, но и поставя много въпроси за екзистенциалния смисъл на битието, безпределната любов и истинското приятелство.

2.  “Тънкото изкуство да не ти пука” - Марк Менсън

Марк Менсън написва “Тънкото изкуства да не ти пука”, като тематичен антипод на книгите за самопомощ. По един болезнено хумористичен и циничен начин Менсън развенчава, изграждани с години, стереотипи и правила в света на личностното развитие, взаимоотношенията между хората, успеха в кариерата и много други.

Авторът изгражда сюжетната линия около есенцията, че най-важната истина в живота е “просто да не ти пука” или да обръщаш внимание само на истински важните неща, без излишен позитивизъм и помпозност.

Изключително леко и приятно четиво, подходящо за дългите дни, прекарани на плажа или покрай басейна. С хумористичните уроци по непукизъм, събрани в тази тънка книжка, гарантирано ще се смееш през сълзи и ще те накара да се замислиш над вечните житейски въпроси.

3. “101 отбивки: Идеи за пътешествия до малко познати места в България” - Иван Михалев и Елина Цанкова

Ако си от хората, които още докато са на почивка, вече започват да планират следващото  приключение, то тази книга е идеална за теб. В нея може да откриеш 101 идеи за интересни и малко познати дестинации, които да посетиш в  България. 

Книгата е добре структурирана с точни упътвания как да стигнеш до желаната локация. Към тях може да откриеш и чудесни авторски фотографии и дори съвети за това как да направиш сам красиви снимки на местата, описани в пътеводителя.

Тези мистериозни и затънтени маршрути водят до живописни гледки и красиви природни пейзажи, планински върхове, водопади и пещери. Ако всичко това ти звучи вълнуващо, не му мисли много, наслади се на четенето и си изготви собствен списък със следващите желани отбивки.

4. “География на блаженството” -  Ерик Уайнър

“География на блаженството” е пътепис, създаден за всички онези, които се вълнуват от малките неща в живота и се питат какъв е ключът към щастието. Американският журналист Ерик Уайнър се отправя на пътешествие, за да изследва именно индекса на щастието и връзката му с географското местоположение на различните народи. 

Авторът посещава разнообразни кътчета като Холандия, Бутан, Катар, Исландия, Молдова, Великобритания, Америка, Индия и Тайланд. В тази своеобразна разходка из земното кълбо, Уайнър увлекателно вплита елементи от науката, психологията, геополитиката, съпроводени от голяма доза неподправен хумор.
Книгата се чете леко и носи вълнение от непознатото, което несъмнено провокира желание за околосветско пътешествие у всеки, който се докосне до нея.

Ако и твоят приключенски дух се е събудил и вече нямаш търпение да се отправиш към следващата дестинация, не пропускай да видиш и как да се подсигуриш със застраховка “Помощ при пътуване” от Групама.


Сподели