Обратно към Блог

5 предложения как да направиш дома си умен

30 June 2021

„Изключих ли ютията?“. Сигурни сме, че този и ред подобни въпроси са тревожили ума ти през годините и с право. Включените електрически уреди и незаключените врати дават поле за изява на редица сериозни неприятности. Хубавото е, че живеем в умни времена и освен телефоните, има и ред други смарт продукти, създадени, за да направят живота ни по-лесен и сигурен за секунди.

Предимства на смарт уредите

Най-голямото предимство на смарт уредите е, че пестят енергия – с тях се грижиш и за сметката за ток, и за природата. Проблемите с околната среда, свързани с производството и консумация на енергия включват замърсяване на въздуха и водите, климатични промени и изхвърляне на огромно количество отпадъци. Прекомерното потребление на електричество в частност е основна причина за отделянето на въглеродни емисии във въздуха, затова – умно е да бъдем енергийно ефективни и смарт уредите са чудесен помощник в тази кауза.

Осветление

Сигурни сме, че често се подсещаш да не забравяш лампите у дома включени. Ако все пак ти се случва да ги забравяш, има умни LED крушки, чието действие може да управляваш чрез телефона, където и да си. Съществуват различни безплатни мобилни приложения, с които да свържеш своята смарт крушка и ако имаш съмнения дали си я оставил да свети – бърза проверка в телефона ти е достатъчна, за да решиш казуса.

Отопление

Независимо дали се отопляваш с парно или климатик – има умни решения и за двата варианта. Има цялостни системи, с които може да управляваш климатиците у дома и до най-малкия детайл – в коя стая, в колко часа, колко градуса да бъде. Има и умни радиаторни термоглави, с които по същия начин да контролираш и парното си. Тук отново основно предимство е контрол над потреблението на енергия, а да настроиш отоплението на желаната температура преди да се прибереш вкъщи е чудесно удобство.

Домакински уреди

Прахосмукачката – робот, може би ти е най-позната. Просто я пускаш и тя сама обикаля из апартамента, почиствайки прах, косми и дори кални петна. Смятаме, че тя е особено полезна за тези от вас, които притежават домашни любимци. Друго полезно приспособление за стопаните са автоматичните хранилки, които пускат определено количество храна в определени часове. А ако обичаш всичко в кухнята ти да е наред, има и умни хладилници със сензорни дисплеи, чрез които може да въведеш данните за покупките си и хладилникът да ти напомня за изтекъл срок на годност, липсващ продукт или да ти предлага рецепти на база съдържанието в него.

Врати

Друг въпрос, който сме сигурни, че те е тревожил толкова, колкото ютията, е „Заключих ли вратата?“. За да се увериш в това, може и да не се връщаш обратно да провериш – има умни входни врати, които можеш да управляваш по всяко време и от всяко място – отново чрез телефона ти. За да ти е съвсем спокойно, че си напълно защитен, Групама също има решение - застраховка „Любим дом“, ще ти помогне при случаите на щети от природни бедствия и други вреди, които няма как да контролираш.

Решенията за умен дом изискват малко по-голяма инвестиция, но ако погледнем на въпроса в перспектива, цените са разумни и си заслужава. Следи редовно блога ни за повече смарт и еко съвети, а ако искаш да проучиш застрахователните ни продукти – винаги можеш да ни се обадиш или да ги разгледаш ето тук:  

https://bit.ly/2SlFdw1


Сподели