Обратно към Блог

Как да се защитим при пътуване

11 May 2023

Пътешествията са едно от най-зареждащите и вълнуващи преживявания, носят нови емоции от откриването на непознати места, култури, хора. Лесно е човек да се зарази за цял живот от тръпката да пътешества. Но как да си осигурим повече спокойствие и защита при пътуване, особено в чужбина? Как да се застраховаме от неприятни ситуации и събития? Подбрахме 5-те топ съвета, които да направят ваканцията ти запомняща се само с добро и с усмивки.

  • Как да се подготвиш?

Проучи избраната дестинация на своето пътуване в подробности. Съществуват множество специализирани сайтове с ревюта, където може да намериш проверена информация. Вече има и много пътешественици, които поддържат блогове с интересни истории, туристически съвети, насоки, а също и за какво да внимаваш по време на престоя си.

Освен с идеи, се подготви и с нужния набор документи. Сред обичайните документи, самолетния билет, данни за резервациите, добре е да запишеш на достъпно място и няколко телефона, на които можеш да се обадиш при спешен случай. Проучи контактите на най-близкото посолство или консулство, полицейски участък и други местни служби за спешна помощ. Ако имате сключена застраховка при пътуване – информирай се предварително за телефона на асистиращата компания, който да ползваш при нужда от съдействие в рамките на застраховката.

Добре е и да провериш актуалните условия за пътуване предварително и на сайта на Министерството на външните работи на България. 

  • Електронни джаджи на помощ

Вече всичко може да е в смартфона ти. А личните ти документи да останат на сигурно в някой вътрешен джоб на пътническата ти чанта или в хотела. Направи електронни копия на документите си и ги сложи в избрана апликация в телефона ти. Можеш да качиш дори банковите си карти в специални приложения тип портфейл, които дори ще направят по-сигурни разплащанията ти при твоето пътуване.

Добре е да създадеш електронно резервно копие на твоето имунизационно досие, включително и на своя Covid сертификат, ако държавата, в която пътуваш, има изисквания за специфични здравни документи. 

Така ще си осигуриш една допълнителна застраховка при твоето пътуване и ще си по-подготвен при евентуална кражба или загуба на документите.

  • Информирай роднините си 

Без значение дали ще пътуваш за кратко или се отправяш на едномесечно пътешествие, винаги е добра идея да уведомиш близки приятели и членове на семейството си. Преди да тръгнеш, изпрати копие от своя маршрут на няколко доверени хора, които да могат да следят къде се намираш. Обаждай им се регулярно, за да знаят, че се движиш по план, а при нужда – да могат да сигнализират оторизираните институции.

  • Внимавай с обществения Wi-Fi

Не позволявай на удобството на достъпа до интернет да замъгли преценката ти. Когато използваш обществен Wi-Fi, хакерите, които искат да откраднат ценна информация, могат да получат достъп до твоите данни, включително номер на кредитна карта и други. Ако имаш нужда от безжична интернет услуга, създай виртуална частна мрежа (VPN), която ще ви позволи защитен достъп до интернет, докато пътуваш. Това също става лесно през настройките на смартфона ти.

Избягвай също да използваш кредитната си карта в интернет кафенета –  там, където международният роуминг е доста скъп, интернет кафенетата са модерни сред чужденците. Те са бърз и лесен начин да вземеш чаша кафе, докато изпращаш най-новите подробности за своето приключение в чужбина. На тези места обаче има и риск да ви откраднат чрез специализиран софтуер данните от кредитната ти  карта. 

  • Не забравяй застраховката

Колкото и добре да си планирал, разумно е да имаш и туристическа застраховка, която да има редица покрития и ще ти осигури навременна подкрепа при инцидент. Застраховката „Помощ при пътуване“ от Групама, ще покрие редица разходи при нужда от медицински грижи в случай на инцидент и внезапно заболяване при пътуване в чужбина. Застраховката при пътуване в чужбина на компанията предлага още финансова защита при загуба или забавяне на багажа и личните ви вещи, а дори и спешна стоматологична помощ. Сред допълнителните покрития също попадат и ситуации, налагащи промяна в престоя - удължаване или преждевременно спешно завръщане.

Вече може да сключиш застраховката удобно и изцяло онлайн. Само с няколко клика, плащаш с карта и получаваш нужните документи директно на имейл. А застраховката важи още на същия ден.


Сподели