Обратно към Блог

Лицата на "Групама": Ванеса Йорданова, младши актюер

17 January 2023

Представи се! От колко време работиш в Групама, на каква позиция?

  • Казвам се Ванеса Йорданова и работя като актюер в Групама от вече повече от година и половина. Преди това започнах на стаж, още докато завършвах висшето си образование. Хареса ми и реших да продължа да се развивам тук.

 Опиши професията си с няколко думи?

  • Актюерството е една много интересна, но за жалост малко позната професия. Всеки ден се сблъскваме с различни казуси, които изискват математика, аналитично мислене и познаване на икономиката и пазара, за да може да бъде намерено най-доброто решение както за хората, така и за компанията, за да може да е платежоспособна и конкурентна.

Как работата с толкова формули, таблици, цифри е вълнуваща за един млад човек като теб?

  • Макар да звучи техническо, да се работи с много цифри, с таблици и анализи, за мен работата ми е вълнуваща. Завършила съм висшето си образование – математика и статистика, завършила съм и математическа гимназия, статистиката и данните винаги са ме привличали. Абсолютно всичко от всекидневието ми, обръщам през числа – дори като ходя на планина, си изчислявам колко от маршрута съм минала, колко ми остава, колко спускания съм направила на ските…Всичко минава през тази призма.

 Какво е Groupama за теб?

  • Новото приключение. Завърших в Англия, но винаги съм си мислила и представяла, че ще се върна в България. Тази природа няма как да я заменя за друго. В Англия ми харесваше, че процесът на обучение ти дава много възможности, имаш ресурси, студентът е активната страна и получава много не само като материал, но и като допълнителни развиващи занимания и материали. Сега, с работата си в Групама, съм щастлива, че се върнах - постоянно уча нови неща, имаме надграждащи обучения, помагат ми да се развивам. Това ми е първа работа, беше ми интересно какво е да работиш с толкова много хора, в корпорация. Разбрах, че макар това да не е очаквано за всички, в такава голяма фирма, можеш освен колеги, да имаш и много приятели, да споделяте еднакви интереси, да сте си близки.

Защо, според теб, е важно да се застраховаме?

  • Важно е да се застраховаме, защото това дава спокойствие и сигурност както на нас, така и на нашите близки. Да, допреди една-две години и аз като повечето хора, особено млади, не се бях замисляла или съм се интересувала от застраховане. Най-много майка ми, като тръгвах на екскурзия в чужбина, да ми казваше, че ще ме застрахова за пътуването. Но тя го правеше, а за мен това не беше от значение. Вече мисля доста повече за това и смятам, че никой не може да избегне всички рискове, всичко се случва, още повече на фона на тези екстремни промени в климата. А нищо не коства да се застраховаш, да помислиш предварително, не хората да се вайкат впоследствие, без да има какво да направят. Могат толкова много да си спестят предварително. 

Разкажи как разпускаш, как прекарваш свободното си време? Каза, че природата на България не я заменяш за нищо.

  • От малка съм отгледана със спорт, винаги много неща съм тренирала. За мен е много важно да се движа и да съм сред природата. В момента ходя на фитнес, на кик-бокс, на народни танци и на йога от време на време. Ставам в пет, ходя да тренирам преди работа, на танци съм вечер, а събота и неделя – задължително в планината. Сега чакаме снега и ските. Даже колегите ми се смеят, че на единият екран са ми таблиците, на другия – камерите от ски-курортите, за да следя, ако падне сняг и къде могат да се карат ски. Другото, без което не мога и е най-важно в живота ми, е кучето ми Коби.

 Без какво никога не излизаш от вкъщи?

  • Телефонът и документите са винаги с мен, но най-ценното нещо, без което не трябва да излизаме от вкъщи, е усмивката 😊.

 Какви малки грижи полагаш за най-близките си?

  • В днешно време ежедневието на хората е много забързано и натоварено и в много случаи са погълнати от работа и проблеми. Затова се старая, доколкото мога, да напомням на близките ми да се наслаждават на живота и да се радват на хубавите неща – било то само с една усмивка, мил жест или нещо сантиментално.

По какви малки начини се грижиш за околната среда?

  • Вярвам, че всеки човек е отговорен за околната среда и трябва да намери свой начин да допринася за опазването й, или поне да не я замърсява допълнително. Аз например от няколко години насам престанах да си купувам пластмасови бутилки за вода, а използвам само стъклени шишета. 

Къде, какво и как рециклираш?

  • Семейството ми и аз подкрепяме инициативата „Капачки за бъдеще“ и вече няколко години продължаваме да събираме капачки, също както и стари батерии.

 Полезен съвет при пътуване в чужбина?

  • При пътуване в чужбина бъдете изключително предпазливи за документите и личните си вещи, проучете добре мястото, където планирате да отидете, преди да сте заминали, и за ваше спокойствие най-добре си направете застраховка преди тръгване.

Сподели