Обратно към Блог

12 съвета за сигурност на дома

27 July 2023

Летните месеци са обичайно време за почивки, пътувания, забавление. Човек рядко се застоява в дома си и използва всяка възможност да пътешества и смени обстановката. Традиционно в летните месеци се отчита и увеличение на домашните кражби. Ако положите малко усилия да защитите дома си от кражби и влизане взлом, това може да ви спести немалко главоболия. Вижте идеите, които ние от Групама ви предлагаме, за да подобрите вашата сигурност.  Ето нашите съвети за обезопасяване на жилището, докато сте навън.

Как да обезопасите дома си, докато сте извън него

 1. Инвестирайте в сейф

Не се притеснявайте твърде много за скъпия си телевизор. Нещата, които е най-вероятно да бъдат откраднати при кражба с взлом, са портфейли, чанти, пари и карти - все предмети, които могат да се поберат в сейф. Други често крадени предмети, като бижута и часовници, също могат да се съхраняват на сигурно място в сейф.

Препоръчително е сейфът да е здраво закрепен към стената или пода.

Каквото и да правите, не крийте ценностите си в чекмеджетата на спалнята - това е първото място, на което крадците ще потърсят.

  1. Скрийте ценностите си

Ако не разполагате със сейф, уверете се, че ценните ви вещи са добре скрити. Колкото по-изобретателни сте в тази област, толкова по-добре, тъй като крадците са добре запознати с най-често срещаните места за скриване.

Добре е също така да се уверите, че не сте оставили ценни предмети на показ, когато излизате. Помислете какво биха видели крадците, ако погледнат през прозореца ви - лаптоп или таблет на масичката за кафе или бижута до леглото ви?

Можете да защитите от кражба ценните си вещи, като добавите подходящо допълнително покритие към застраховката на дома си. 

  1. Съхранявайте и пазете ключовете си на сигурно място

Не забравяйте да пазите и ключовете си за дома. Не искате да изкушавате потенциални крадци, затова дръжте ключовете си на сигурно място.

 Ако се налага да оставите резервен комплект ключове навън, не ги крийте под камък или саксия с растения до входната врата или в градината. Ако взломаджия намери ключовете ви и ги използва, за да проникне вътре, няма да има следи от насилствено проникване и може да не можете да предявите претенции.

Много по-безопасно е да инвестирате в сейф за ключове. Освен това винаги можете да оставите резервен комплект ключове на съсед. 

  1. Подобрете заключването на вратите и прозорците си

Уверете се, че имате сигурно затваряне на всички прозорци и врати, особено на тези на приземния етаж.

Посъветвайте се с ключар, за да разберете кой тип ключалки или райбери за врати би бил най-подходящ за вашия дом.

Ако живеете в къща, не забравяйте за вратите на вътрешния двор или гаражните врати. Ако е необходимо, обновете тези ключалки и се уверете, че те са заключени по всяко време.

Помислете и за механизми как да защитите пантите и външната страна на вратите си от насилие.

 

  1. Опитайте с камери за сигурност

Охранителните камери са чудесен начин за наблюдение на дейността, като ви предупреждават за всякакви подозрителни действия и дори предотвратяват проникване с взлом. Забравете за старите механизми за видеонаблюдение, много от съвременните системи за домашни камери за сигурност имат възможност за WiFi, така че можете да ги наблюдавате чрез смартфона си. А ако имате умения "направи си сам", можете дори да ги инсталирате сами. Все по-популярна система за домашна сигурност са видеозвънците. 

  1. Вземете домашна аларма

Инвестирайте в система за домашна сигурност, за да възпрете крадците и да намалите разходите за застраховка на дома си.

В зависимост от системата, алармата за взлом се задейства при отваряне на външна врата или прозорец, или от вътрешен сензор за движение.

Силната аларма може да предупреди съседите ви за проникване с взлом и, надявам се, дори да изплаши потенциалния крадец.

Алармата може също така да се свърже автоматично с частна охранителна служба, която да осъществи и физическа охрана на място или, в случая на съвременните интелигентни системи за сигурност, да ви уведоми на вашия смартфон.

   7. Управлявайте осветлението си от разстояние

Вашият дом е изложен на по-голям риск, когато не сте наблизо.Но ако имате осветление, което се включва и изключва по различно време, това може да е достатъчно, за да убеди потенциалните крадци, че сте си вкъщи.

Системите за дистанционно Smart управление на осветлението ви позволяват да задавате таймери за включване и изключване на осветлението. С интелигентните системи за осветление можете дори да управлявате осветлението си с приложение на телефона си.

  1. Инсталирайте външно осветление

Помислете за добавяне на външно осветление за сигурност, когато се стъмни вечер или рано сутрин. Светлините със сензор за движение могат да помогнат за възпиране на крадците, но няма да пречат излишно на съседите.

 

  1. Уверете се, че градината ви е обезопасена

Ако в градината си имате скъпи мебели, електроуреди, колела и други, това може да е привлекателна и лесна мишена за крадците.

Дори ако в градината Ви няма нищо, което си струва да бъде откраднато, все пак е важно да я обезопасите, тъй като тя може да стане още една бариера пред на крадците да проникнат в дома Ви.

Помислете за тактическо засаждане и озеленяване, за да направите градината си по-малко достъпна за крадците, и монтирайте катинари на всички задни или странични порти.

Добре е също така да се уверите, че монтираните от вас охранителни камери или външно осветление обхващат както градината, така и дома ви.

  1. Не публикувайте снимки от ваканцията в социалните мрежи

Бъдете внимателни относно излъчването на информация за местонахождението ви в социалните медии, тъй като това може да предупреди крадците, че домът ви е празен. Изчакайте, докато се приберете у дома, преди да публикувате снимки от почивката.

  1. Редовно проверявайте и актуализирайте защитата си

От време на време се уверявайте, че всички ключалки в дома ви и всички други системи за сигурност, които сте инсталирали, работят правилно.

С течение на времето ключалките могат да се изхабят или изкривят, а алармите за взлом трябва да се проверяват и обслужват всяка година от професионалист. Камерите за сигурност могат лесно да се разместят или гледката им да бъде закрита от растящи растения.

Преди да заминете на почивка, проверете внимателно всички прозорци и врати, навеса и другите постройки и се уверете, че камерите и всички сензори за движение са заредени и работят правилно. 

  1. Направете си застраховка на дома

Има много начини да защитите по-добре дома си и да го направите по-малко примамлив за крадците, но за да сте спокойни, е добре да знаете, че съдържанието на дома ви е защитено, ако станете жертва на взлом. Застраховката на имуществото може да покрие всевъзможни рискове съобразно специфичните нужди и избор на клиента, като може да получите финансова компенсация, както за недвижимуто ви имущество, така и за вещи, ако те са откраднати или повредени.


Сподели