Обратно към Блог

Какви документи са необходими за застраховка на жилище?

28 November 2023

Инвестицията в недвижим имот е сред най-значителните, а опазването на ценните вложения в жилището и неговото обзавеждане е най-лесно с доверен съюзник. Тук на помощ идват имуществените застраховки, които стават все по-лесно достъпни и не изискват сериозни усилия за сключването им.

Добрите компании вече предлагат множество дигитални решения и улеснени процедури за покупка на полица. Продуктите на Групама предлагат изцяло онлайн сключване, без да е нужно да отидете до физически офис. Каква информация е нужно да подадете, за да купите застраховката и с какви документи трябва да разполагате, преди да пристъпите към онлайн калкулатора, можете да разберете в следващата статия.

Данни за имота

В началото за изчисляване на точната цена на Вашата застраховка е нужно да подадете параметри за вида на имота. Не е задължително необходимо да разполагате до себе си с нотариален акт или друг документ за собственост, но това би Ви подпомогнало при попълване на информацията. Ще трябва да въведете площта на жилището, годината и вида на строителство и още някои подробности.

Ще трябва да посочите и най-общо адреса, тъй като това понякога променя крайната цена на застраховката. Тук не става дума да давате точни данни и документи за жилището, извличани от кадастъра или имотния регистър, както и да попълвате квадратурата до сантиметри, но е да попълните данните с максимално приближение.

Оценка на нуждите Ви

За да сключите максимално точната полица спрямо нуждите Ви и спецификите на жилището Ви, е добре да направите оценка на потребностите си и на рисковете, които искате да покриете и да получите финансово обезщетение при непредвидени обстоятелства.

Можете да решите да добавите допълнителни покрития при различни инциденти в жилището Ви, както и за обзавеждането, за огради, беседки и друга инфраструктура. Добрите застраховки, като например „Любим дом Стандарт“ на Групама, предлагат и покрития за съвременни технологии, като соларни панели и други.

За да сключите тези допълнителни покрития не ви трябват специфични документи, но при щета е добре да разполагате с такива и затова е добре да пазите различни документи за вида и цената на собствеността.

Последни стъпки за онлайн сключване

Калкулаторите обикновено изискват някои лични данни за човека, сключващ полицата. Затова е добре преди пристъпване към калкулатора, да разполагате наблизо с личната си карта. Тя ще ви е достатъчен документ за попълване на нужната информация.

След попълване на тази информация, удобният онлайн калкулатор на Групама ще ви пренасочи директно към финализиране и плащане на полицата , като преди това ще можете още един път да сверите с точност избраните покрития, които сте решили да включите в застраховката си и рисковете, за които ще сте защитени на посочената цена.

Можете да платите полицата си и на вноски.

В заключение - независимо дали става въпрос за щети от природни бедствия, кражби или злополуки, инвестирането в цялостна застрахователна полица за жилището е проактивна стъпка към осигуряване на най-ценния ви актив. А склйчването става все по-лесно и без огромен набор на тежка документация.


Сподели