Обратно към Блог

Какво трябва да знаем при избор и поддръжка на автомобилни гуми

22 November 2021

Падането на температурите за шофьорите означава и смяна на гумите. Зимните гуми са създадени специално за по-студено време, като осигуряват по-добро сцепление и теглителна сила. Законът регламентира, че минимална дълбочина на протектора (грайфера) трябва да бъде 4 мм., а от практическа гледна точка, зимните гуми са необходими, когато температурите се задържат под 7 °C.

Смяната на гумите обаче е само част от грижата за тях, за автомобила като цяло, а по този начин и за собствена ни безопасност. Ето и още някои подробности, свързани с правилната поддръжка на гумите, които е важно да имаме предвид.

РАЗМЕРЪТ

Точният размер на гумите е от изключителна важност и зависи от модела на автомобила. За да избереш правилния размер, експертите препоръчват  да следваш съветите на производителя. Тази информация се съдържа в сервизната книжка и инструкцията за експлоатация, както и на фабрична лепенка, поставена от вътрешната страна на вратата на шофьора, върху капачката на резервоара за гориво или от вътрешната страна на багажника.

Един от основните недостатъци на гуми, които са по-големи от необходимото е, че товарят двигателя и така се изразходва повече гориво. А това натоварва излишно и бюджета ти.

ЗНАЧЕНИЕТО НА ЦИФРИТЕ

Размерът на гумите, както и друга важна информация за тях, можем да разберем от маркировките върху гумата – например 205/55R/16 91 V. Знаете ли каква информация носи всяка една стойност?

205 - ширина на гумата в мм.

55R - съотношението на напречното сечение на гумата спрямо ширината ѝ в проценти. Или, иначе казано, височината на гумата е равна на 55% от ширината ѝ.

16 - височината на джантата в инчове.

91 – индекс на натоварване. Гума с този индекс може да издържи до 615 кг. 

V – категория скорост. Гума с такава буква категория може да развие скорост до 240 км./ч. 

Друга важна информация, отпечатана върху гумите, е DOT номерът, който е нещо като тяхната „лична карта“. От него можеш да разбереш място и дата на производство, размери, тип на гумата – параметри, които е особено важно да имаш предвид, ако  купуваш гуми втора употреба.

ГУМИ ВТОРА УПОТРЕБА

Тук трябва да си особено внимателен, защото покупката на гуми втора употреба, особено онлайн, крие известни рискове. Има вероятност  да ти изпратят спукани или повредени гуми, а ако не можеш да разчетеш DOT номера, това вероятно означава, че гумите са произведени преди доста време и вече не притежават описаните в обявата характеристики. За гумите втора употреба няма гаранция, че са съхранявани и експлоатирани правилно. Дори на пръв поглед да изглеждат надеждни, винаги имай едно наум.

НОВИ ГУМИ

Накратко казано – новите гуми са си нови гуми. Бюджетът за покупката им винаги е от значение, но, както и за други продукти и тук е валидно правилото, че по-високата цена обикновено означава и по-високо качество. Основната разлика между евтините и скъпите гуми са качеството на каучука, конците и телта, а те се отразяват в показатели като разход на гориво, сцепление и стабилност при мокра настилка, както и нивото на генериран шум. Разбира се, колкото и скъпи и качествени да са едни гуми, за да продължат да са такива, е важно и тяхното правилно съхранение и експлоатация. Основното правило за съхранение на гуми е да са на сухо и проветриво място, недостъпно за слънчева светлина.

ПРОФЕСИОНАЛНА СМЯНА НА ГУМИТЕ

Освен навременната смяна на гумите, е желателно тя да бъде направена  от професионалист. Освен че автосалоните  разполагат с професионално оборудване, там са наясно с най-малките тънкости, като например реглаж и баланс на гумите, преглед на джантите, които винаги имат значение.

Смяната на гумите е грижа и отговорност както за собствената ни безопасност, така и за безопасността на близките ни, затова е важно да бъдем внимателни и навременни в действията си. Ако след смяната на зимните гуми идва ред да направиш и Каско - Групама има специално предложение за теб. До 28 февруари 2022 г. със сключване на застраховка Каско „Престиж“ получаваш до 30% комбинирани отстъпки, 7% отстъпка за покупка на гуми от  център за гуми  Fayad, а също така участваш в томбола за ваучер за нови гуми на стойност до 400 лв. Разбери повече за офертата тук.


Сподели