Обратно към Блог

Лесни съвети за правилно хранене

29 August 2022

Лесни съвети за правилно хранене

Правилното хранене не е въпрос на лишение и ограничение. То е мярка. Ако следите точно какво и кога поемате, можете да продължите да ядете любимите си храни, но с известна доза умереност, за да предпазите и здравето си. 

Намалете захарта

Знаем че е вкусно. Но трябва да се внимава – прекаляването със захарта води до високо кръвно и до риск от сърдечни заболявания. Затова намалете приема до 50гр. дневно (12 чаени лъжички). Това е 10% от общия ви енергиен прием за деня. 

Научете за видовете мазнини

Не всички мазнини са еднакви и не всички мазнини са вредни. Някои, като тези в рибата, ядките и някои видове семена например, са полезни и необходими на организма. Други, като т.нар. наситени и транс мазнини, са вредни в големи количества. Наситени мазнини се съдържат в маслото, сиренето, сланината и други подобни продукти, докато трансмазнините са присъщи на предварително пакетирани храни, полуфабрикати, замразени пици и т.н. Препоръчителният прием на наситени мазнини е 10% от общия енергиен прием, а този на трансмазнини – практически нулев.

Не пропускайте закуската

Денят е такъв, какъвто го започнеш. Затова закуската е ключова. Ако я изпуснете, рискувате да забавите метаболизма си, както и да се лишите от така необходимата енергия, за да бъдете продуктивни през работния или учебен ден. 

Хапвайте бавно

Това може да звучи като бабин съвет, но е абсолютен факт – дълго дъвчене и бавното хранене активират чувството за засищане и гарантират, че няма да имате нуждата или желанието да ядете повече от необходимото. 

Всичко може да се консумира с мярка и малко предварително разучаване на нуждите на тялото. 


Сподели