Обратно към Блог

Няколко умни идеи за еко-боядисани яйца

29 April 2021

Великден вече наднича зад ъгъла и приготовленията за празника стават все по-усилени. Днес е Велики Четвъртък и това е първият ден, в който може да се боядисват яйца, да ги наредим във великденските кошници и да създадем празнично настроение у дома за предстоящите дни.

В тази статия ще ти предложим вариант как да боядисаш великденските яйца само с естествени бои. Така ще избегнеш употребата на изкуствени оцветители и ще използваш биоразградими материали.

Основните продукти, които ще са ти необходими, за да си направиш естествени бои са червен лук, спанак, куркума, боровинки и оцет. Съветваме те да използваш бели яйца, за да получиш по-хубави цветове.

 

Червен лук за червено

 

Сложи обелки от червен лук в подходящ метален съд и го напълни с 500 мл вода. Остави лука да ври на котлона поне 30 минути, за да може полученият цвят да е по-наситен. След като свалиш съда от котлона, изчакай да изстине на стайна температура и сложи 1-2 супени лъжици оцет. Прецеди течността в буркан или друг съд, който използваш за боядисване. Друг подходящ продукт за боядисване на червени яйца е също червеното цвекло.

 

Куркума за жълто

 

Сложи 2 супени лъжици куркума в 500 мл вода. Боята от куркума се приготвя точно по начина, по който и боята от лук или цвекло. Само не забравяй, че какъвто и да е цветът, яйцата трябва да престоят поне около час, за да стане по-наситен.

 

За зелени яйца

 

Тук рецептата е сварен спанак в комбинация от боровинки и куркума, като методът и времето, за което трябва да престоят яйцата в боята са същите, както при останалите бои.

 

Боровинки за синьо

 

Предполагаме, че използването на продукта за синя еко боя ще ти се стори като прахосничество, но именно с боровинките се получава хубав и естествен син цвят. Рецептата е 4 лъжици пасирани боровинки плюс 400 мл вода. Тук е важно да кажем, че за по-наситен цвят са необходими дребни горски боровинки.

 

Декупаж

 

За финал ще ти споделим един лесен и интересен начин, по който ще получиш ефектни великденски яйца. Взимаш шаренa салфетка и отлепваш горния слой, поставяш яйце в средата, събираш салфетката нагоре, за да покрие цялото яйце и изрязваш излишната част. Накрая намазваш с белтък, за да може да залепне върху яйцето.

 

Пожелаваме ти топли и слънчеви празници, изпълнени с много здраве, любов и разбира се – вкусни и красиво приготвени великденски яйца! 

Сподели