Обратно към Блог

3 интересни факта за застраховките „Гражданска отговорност“

26 July 2018

Със сигурност, всеки един шофьор и собственик на моторно превозно средство познава добре застраховката „Гражданска отговорност“. Но много от нас не се замислят за нейните покрития, а я считат за годишен разход към поддръжката на автомобила. Тя е документ, без който нямаме право да шофираме, защото рискуваме да получим доста солена глоба. Но днес няма да говорим за фактите, които всички знаят, а за тези, които са малко известни, но интересни.

1. Застраховката „Гражданска отговорност“ е на 120 години

За първи път въведена през далечната 1898 година, застраховката „Гражданска отговорност“ е вече на 120 години. За този период броят на продадените автомобили се е увеличил близо 1 милион пъти – от 4 хиляди до близо 80 милиона за 2017 година. В края на 19 век застраховката е била много по-евтина, от колкото в момента, но и покритията към нея били по-малко. Първата компания, която започнала да предлага застраховката „Гражданска отговорност“ искала малко над 12 щатски долара и предлагала покритие на стойност 500 долара.

2. Първата държава, която обявява застраховката „Гражданска отговорност“ за задължителна е САЩ, но не във всички щати

Не е никак учудващо,  че една от водещите държави производители на автомобили решава първа да въведе застраховката „Гражданска отговорност“ като задължителен елемент. След бурното развитие на автомобилната индустрия в САЩ и масовото производство на Форд модел Т, през 20-те години на 20 век, застраховката е обявена за задължителна в щата Масачузетс. Интересен факт е, че и до ден днешен в САЩ има щати, в които застраховката остава доброволна – сключва се, само ако водачът желае. Все пак трябва да се внимава при пресичане на щатските граници, защото в съседния щат шофирането без застраховката може да подлежи на доста солидна глоба!

3. Една от държавите, които най-късно регламентират „Гражданската отговорност“ като задължителна, е Русия

Сигурно ще се изненадате, че един от най-големите пазари и производители на автомобили не е смятал за нужно да въвежда застраховката „Гражданска отговорност“ като задължителна. Голямо влияние оказват двете световни войни, Студената война и цялостното състояние на държавата. В края на 90-те години на 20 век, застраховката „Гражданска отговорност“ е обявена за избирателна за всички собственици на автомобили, а през 2004 година придобива задължителен характер – действие, което не е прието особено леко сред руснаците.

Независимо от историята, застраховката „Гражданска отговорност“ е задължителен елемент към документите на всеки шофьор в България.  Ако предстои да си подновите вашата застраховка, можете да проверите цена и да заявите онлайн в нашата платформа тук.


Сподели