Обратно към Блог

Какво трябва да знаеш за пътуването през лято 2021

23 April 2021

С настъпването  на слънчевите месеци идва времето за по-оживено пътуване и откриване на туристически сезони 2021.

По отношение на пътуванията част от основните тенденции, които пандемията наложи, са подем на вътрешния туризъм, въвеждане на здравни протоколи и разбира се – много засилена хигиена.

 

Какви са условията за туристите в страната?

 

Последната заповед на Министерството на туризма от 15 март 2021 г. гласи въвеждане на единни правила за безопасност в туристическите обекти за летен сезон 2021. Той стартира на 1 май, като това е най-ранният старт от страните в региона. Очакванията за поток от чуждестранни туристи не са високи и се разчита предимно на вътрешните пътувания.

Правилата за безопасност ще включват добре познатите разделяне на входящ и изходящ поток от туристи, засилена дезинфекция, носене на маски на закрити обществени места и спазване на дистанция от 1,5 м.

Избягването на най-туристическите места се наложи като основна посока при избора на почивка през последната година както в световен мащаб, така и тук. Ако искаш да почерпиш вдъхновение къде в България да се насочиш за предстоящите празници и почивни дни, може да разгледаш за идеи тук.  

 

Любимата на всички български туристи Гърция

 

Планирано е началото на туристическия сезон в Гърция да бъде поставено на 14 май, а изискванията към момента са:  всеки влизащ турист в страната трябва да представи документ за ваксинация или отрицателен PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди влизането в страната.

Актуално остава и изискването при пътуване към Гърция всеки гражданин да разполага с генериран QR код след попълване на регистрационна форма.

Предстои да разберем дали традиционно големият поток от почиващи българи ще се запази. Междувременно, ако си планирал да почиваш в Гърция, тук ще откриеш нашата статия, посветена на кулинарните изкушения от най-популярните региони в страната, с която да се вдъхновиш и заредиш от мисълта за предстоящата ваканция.  

 

Какво те очаква в Турция

 

След спад от 70% на туристическия поток през 2020 г., тази година Турция има големи надежди за значително възстановяване на загубите. Приема на туристи се очаква да започне от средата на месец май, като най-популярни дестинации от които се очаква да пристигнат почиващи са както обикновено Русия и Украйна.

Условията за влизане на туристи в Турция са подобни на съседна Гърция – страната изисква валиден международен паспорт заедно с отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизане, с оригинален печат и платежно доказателство за изследването (касова бележка или фактура).

От 15 март 2021 г. тези от вас, които ще пътуват със самолет до Турция, е необходимо да попълнят, разпечатат или запазят на мобилния си телефон формуляр, подобен на този, необходим за Гърция.

Тук е важно да кажем, че в момента мюсюлманският свят празнува свещения месец на Рамазан байрам. До 16 май включително, заведенията ще предлагат само храна за в къщи и доставка, кафенета и други заведения, които предлагат храна и напитки, ще преустановят дейностите си, ще бъдат затворени и плувните басейни, фитнес залите, салоните за красота, турските бани и сауни.

 

За финал

 

Както вече ни е известно, решенията във връзка пандемията са изключително динамични, затова е важно да разполагаш с актуална информация. Тук можеш да следиш за условията при пътуване до дестинации от целия свят.

Второто умно нещо, което ще те посъветваме – направи си застраховка преди път. Пожелаваме ти да не се налага да я ползваш, но в случай на необходимост определено ще си по-спокоен. Можеш да избереш и да сключиш застраховката директно през нашата онлайн платформа – бързо, лесно и удобно.


Сподели