Обратно към Новини

Групама подкрепя иновативен стартъп, които превръща хранителни отпадъци в храна

27 March 2018

Ларви като алтернативен източник на протеини и храна  за животните е проектът, който става част от цялостната корпоративна социална програма на Групама в България през 2018 г. , включваща редица инициативи, фокусирани върху опазването  на околната среда и развитието на българското общество.

Българският стартъп „Nasecomo” спечели тазгодишната местна надпревара в Международния конкурс за социално предприемачество и бизнес с кауза Chivas Venture 2018. Стартиращата компания  беше избрана между четири проекта, стигнали до финала, и ще представи България на международното състезание. Социалният бизнес на "Nasekomo" ще се състезава срещу още 28 стартъпа от цял свят на големия финал на Chivas Venture, който ще се проведе на 24 май в Амстердам.

Чрез иновативна си технология  и концепция  за кръгова икономика „ Nasekomo“  превръща органичните отпадъци в храна за ларви на насекоми, които впоследствие се превръщат в алтернативен източник на протеини за животни, за които са естествен хранителен ресурс. Само за две седмици ларвите на т.нар. черна муха могат да увеличат 7 пъти собствената си маса, която да служи като заместител на соята и рибните протеини при рибите, пилетата, прасетата и други селскостопански животни.

Реализацията на проекта би решила едновременно проблема с натрупването на органични отпадъци, които при загниването си отделят метан и допринасят за замърсяването на въздуха, и растящата нужда от протеини, за чието създаване традиционните индустрии изразходват все по-оскъдните природни ресурси- обработваема земя, вода, и рибен запас. Произведените по този начин протеини ще позволяват и на фермерите да изхранват по-евтино своите животни.

Създадохме Nasecomo, защото дълбоко вярваме, че много от най-значимите проблеми пред обществото ни имат своите решения, които не изискват огромно бюджети, а по-скоро иновативно и нестандартно мислене. Технологията за излизане на протеини, която развиваме, е доказателство за това“, коментира Олга Марсенак, съосновател на компанията.


Сподели