Обратно към Блог

5 зелени практики, с които ще промените живота си и ще помогнете на планетата

21 October 2020

Зелените практики са нещо жизненоважно за нас и планетата, която обитаваме. Ние в Групама вярваме, че положителната промяна започва с всеки от нас и с малките жестове и действия, които правим, с цел да запазим природата по-чиста. Чрез нашата програма за социална отговорност “Greenama” ние всеки ден си напомняме как може да ограничим нашия личен негативен отпечатък върху планетата.

Избрали сме да представим няколко идеи за дребни промени, които всеки може да приложи в ежедневието си и да направи крачка към по-устойчив начин на живот:

  1. Заменете пластмасовите бутилки с метал или стъкло. Бутилките за еднократна употреба се произвеждат в индустриални количества и силно са навлезли в живота ни. Много е лесно обаче да ги замените. Запазете стъклената бутилка от плодов сок или друга напитка и я използвайте за многократна употреба. Ако предпочитате олекотен вариант на стъклото, може да използвате метална бутилка, която да придружава ходенето ви до работа или разходката в парка. В България се продават различни видове подобни бутилки и то на достъпни цени.
  1. Не използвайте пластмасови сламки за напитките ви. Пластмасовите сламки се употребяват масово и са сериозен замърсител, особено за морските обитатели. В някои държави те вече са забранени, а там където не са се предлагат и алтернативи. Може да поискате сламка от хартия/картон, сламка от паста или друг разградим материал. А за тези, които наистина искат да са напълно отдадени на каузата и все пак да се възползват от удобството на сламката, се предлагат сгъваеми метални сламки за многократна употреба, които са компактни и удобни за ежедневна употреба.
  1. Заменете течния сапун с обикновен и течния шампоан с твърд. Сапунът има основна функция и тя е да чисти, да отмива мръсотията и да дезинфекцира. Всеки един го прави без значение дали идва в твърд или течен вид. Така че вместо да използвате такива в пластмасови бутилки, които се сменят поне два пъти на месец, върнете се към доброто старо време на обикновения сапун. Същото се отнася и за шампоаните. От доста време на пазара съществуват и така наречените твърди шампоани. Освен, че не отстъпват по-качество на течните, те нямат нужда от пластмасова опаковка, няма шанс да се разлеят и са удобни и компактни за път.
  1. Използвайте стъклена кутия, в която да носите обяда си. Ако сте от хората, които обичат да се грижат за себе си и да се хранят с качествена домашна храна, неминуемо ви се налага да си носите обяда в някакъв съд. За да сте сигурни, че качеството на приготвената храна ще се запази, ви съветваме да използвате стъклена кутия, в която да я съхранявате. Така ще се погрижите не само за вашето здраве, а и за това на планетата.
  1. Използвайте собствена платнена торбичка при пазар. Сложете в колата си няколко платнени торби и всеки път, когато ходите до магазина, взимайте някоя от тях със себе си. Отказвайте найлоновите пликчета, които ви се предлагат на касата. Употребата им е основен замърсител на планетата, а сме сигурни, че и на вас не ви допада гледката на висящи найлонови пликчета от храсти или дървета около пътя или летящи такива при силен вятър. Проблемът се решава лесно, ако всеки от нас използва своя собствена платнена торбичка.

 Ето как само с пет прости действия ще промените не само настоящето си, а и ще дадете пример на околните, за да си гарантираме едно по-чисто бъдеще.

 


Сподели