Обратно към Блог

Как да предпазим парите си от измами в онлайн пространството

10 April 2018

В днешното забързано ежедневие всеки от нас опитва да спести време, за да го вложи в приятни и любими занимания. За едни пазаруването онлайн е удобство, което с един клик спестява нежелано обикаляне по магазините и чакане на опашки. За други пазаруването онлайн е удоволствие и страст. Независимо в коя категория попадате, трябва да знаете какви рискове съществуват и как да се предпазите. В тази статия ще представим  няколко съвета как да спасим парите си от измамите във виртуалното пространство.

Винаги проверявайте търговеца.

 

Репутацията на всеки търговец може лесно да бъде проверена като напишете името му в онлайн търсачките. Добри отзиви или пък оплаквания от некоректно отношение можат да бъдат намерени в различни блогове, форуми и социалните мрежи.

Съществуват специализирани сайтове, в които може да проверите къде е регистриран домейнът на търговеца, за да сте сигурни, че наистина се намира там, където твърди. Така например ако искате да поръчате стока от Франция, а домейнът се намира в Китай е вероятно стоката да не отговаря на очакванията ви.

Винаги проверявайте дали търговецът е оставил пълните си контакти, които да включват точен адрес и телефон. Така при възникнали проблеми и неудовлетвореност ще имате възможност да се свържете с него.

Избягвайте да поръчвате стоки от съмнителни сайтове.

Не пазарувайте от сайтове, които сте отворили от спам имейли или имейл с неясен подател и произход. В тези случай най-вероятно става въпрос за измама и много често такъв тип сайтове могат да ви откраднат данните на дебитната или кредитната карта.

Ако попаднете на сайт, който предлага исканата от вас стока с нереално ниска цена, най-често става въпрос за някакъв вид измама. Възможно е да има проблеми с качеството, автентичността на стоката или да се наложи да платите допълнителни такси, които не са обявени ясно и точно в офертата. Така вместо да спестите, ще заплатите по-висока цена.

Застраховайте банковата си карта.

Въпреки че се стараем да сме предпазливи, измамниците в онлайн пространството стават все по-ловки и е много трудно да се предпазим от всички клопки. Затова, ако сте от хората, които по една или друга причина пазаруват активно в интернет, едно от най-добрите решения е да си направите застраховка за картодържатели с покритие „Защитена карта. Тази застраховка ще ви обезщети изгубената сума, в случай че ви откраднат данните на кредитната или дебитната карта и извършат неразрешени транзакции в интернет. И това не е всичко, застраховката ще ви изплати обезщетение и в случаите, когато физически ви отнемат средствата, изтеглени с картата. Дори ще финансира закупуването на нови портмоне или чанта ако загубите картата си заедно с тях. 

Какво да правим ако станем жертва на онлайн измама:

В случай че сте закупили стока през голям сайт, имате възможност да оспорите плащането и да ви възстановят парите. Много е важно да спазите срока за подаване на оплакване до сайта, защото в противен случай може да откажат да разгледат случая. По-известните онлайн платежни системи също дават възможност за оспорване на плащането и могат да ви върнат парите при измама, но при условие, че се вместите в рамките на зададените срокове за подаване на жалба.

Можете да подадете жалба за измама към вашата банка и в районното полицейско управление по местоживеене без значение, че сте закупили стоката от друга държава. В този случай е важно да приложите всички копия от документи, свързани с проблема. Допълнително можете да проверите дали в държавата, в която е регистриран търговецът съществува орган за борба с електронните измами и да подадете сигнал срещу сайта. Това може да ускори процеса на разглеждане на жалбата, както и на възстановяването на изгубената сума.

Въпреки рисковете, пазаруването онлайн си остава удоволствие и удобство. Ако сме внимателни и сме взели всички мерки да защитим парите си от измами, включително със застраховка, можем да сме спокойни и да се наслаждаваме на спестеното време и изгодните цени.

Източник: https://www.ecc.bg/


Сподели