Обратно към Блог

Какво знаем за котките?

08 August 2018

Днес (08.08) е Световният ден на котката.  По този повод не забравяй да поглезиш своя грациозен четириног приятел, както и да се погрижиш за неговата защита със застраховка, която ще ти  спести до 70% от разходите при посещение на ветеринар. А ето и няколко интересни факта за  мъркащия ти любимец:

Котките са страхотни манипулатори

Те имат способността да издават над 100 звука за разлика от кучето, което може около 10. Те много добре знаят кой е техният стопанин и когато са гладни или искат внимание от него, издават звуци наподобяващи бебешки плач, за да предизвикат умиление и да постигнат целите си.

Котките са изключително пластични

Те могат да въртят тялото си в ляво или дясно до 180 градуса. При падане това има помага  да се приземяват на лапите им. Също така крайниците на котките са свързани с гъвкави връзки за гръбнака, което им позволява да се промушват и през най-тесните пространства.

Котките си имат водеща лапа

Както хората, така и котките се делят на десничари и левичари. В повечето случаи водещата лапа на женските котки е дясната, а на мъжките лявата. Възглавничките по лапите на котките са изключително чувствителни и им позволяват да усещат топлина, вида повърхност, както и различни вибрации, но не са уникални, както са човешките пръстови отпечатъци.

Котката се познава по носа

Всяко коте си има свое уникално като пръстов отпечатък носле. То притежава 200 млн. обонятелни рецептори, които да му служат да открива храна и да се ориентира в дадена среда. За сметка на това котката няма много голям брой вкусови рецептори и дори не може да разпознава сладкия вкус.  


Сподели